Welke knelpunten kom je tegen bij het opstarten van een bewonersinitiatief?
Bij Samen Voor Elkaar Overijssel komen er regelmatig vragen binnen over de opstart van bewonersinitiatieven. Bij de opstart van een bewonersinitiatief stuit je soms op "obstakels". Welke knelpunten of obstakels kwam jij tegen bij jullie bewonersinitiatief? Laat het weten in de reactie.
Met Erfdelen is een veel voorkomend knelpunt dat gemeenten nog niet zo gewend zijn aan wooninitiatieven van burgers en aan de grote belangstelling voor wonen op het platteland.
Een gemeente vindt het soms moeilijk om bepaalde verantwoordelijkheden over te dragen aan bewoners. Onderhoud en inrichting van een adoptieterrein is daarom voorzien van een uitgebreide hoeveelheid regels. Een van de angsten is vaak continuiteit. Ik denk dat het voor een (wijk-)beheerder goed is om na te gaan welke expertise er in een straat/wijk zit en daarna het vertrouwen te geven en los te laten.
Ook het samenwerken met partners, zoals o.a. IVN, Groene Lopers, NMO en Landschap Overijssel is niet een vanzelfsprekendheid, terwijl daar heel veel expertise zit waar het gaat om begeleiden, opleiden en faciliteren van vrijwilligers en bewonersinitiatieven. Het platform www.groenbezig.nl geeft een beeld van die opleidings- en ondersteuningsmogelijkheden.