Martijn Willems redt met vele bewoners van Deventer 44 van 88 wegbezuinigde speeltuintjes in Deventer
In Salland zijn heel veel mensen met heel mooie plannen bezig. De Kracht van Salland helpt met kleine subsidies een aantal van die initiatieven verder. 4D-geld heeft dat, waarbij de vier d’s voor durven, denken, delen en doen staan.
Kiek An licht er af en toe initiatieven uit.
Deventer wilde 88 speeltuintjes sluiten. De speeltuinen die open wilden blijven, moesten met de buurt maar een stichting tot beheer oprichten. Daar bedacht Martijn Willemsen een plan op. Hij richtte één stichting op waar iedere speeltuin zich bij aan kon sluiten. En zo werden er 44 speeltuintjes gered.
Kijk hier het interview (lees verder onder de video):
https://www.youtube.com/watch?v=HIVNife1tho
Lees hier een uitgeschreven interview met Martijn:
De gemeente Deventer was van plan 88 speeltuintjes te sluiten. Als ze overleven wilden mocht de buurt met een initiatief komen. En vooral ook: dan moest zo’n speeltuintje eerst in een stichting ondergebracht worden. Dit zou in het gekste geval tientallen stichtingen opgeleverd hebben die een schommel of een wipkip moesten beheren. Dat was Martijn Willems van stichting Tevreden een doorn in het oog. Zo ontstond één stichting Tevreden Spelen waar iedereen bij aan kon sluiten en redde zo 44 speeltuintjes. Martijn heeft in Deventer een verleden in het sociaal cultureel domein. Daarom wisten mensen hem te vinden met de hulpvraag. Het geeft ook meteen aan dat Martijn de juiste drive heeft om precies dit soort problemen te lijf te gaan.
Kracht van Salland
Willems was te gast bij Kiek An, de talkshow die in zijn geheel ging over 4D-initiatieven die projectbureau Stimuland ondersteunt. 4D staat voor durven, denken, doen en delen. Met kleine geldelijke steun worden lokale initiatieven verder geholpen, in Salland gebeurt dat onder de vlag van De kracht van Salland. Martijn kreeg op die manier middelen om de stichting van de grond te krijgen.
“Dat heeft me nog een hoop vrije tijd gekost”, lacht Martijn. “We zijn al die speeltuintjes langs geweest om te vragen of mensen interesse hadden mee te doen. De ene keer werd je dan met open armen ontvangen. Een andere keer vroeg de man aan de voordeur waar dat speeltuintje in zijn buurt dan wel niet stond. ‘Achter die bosjes daar’, zei ik dan, ‘Nou, nooit geweest, nooit gezien’, was het antwoord. Dan weet je dat je of aan de verkeerde deur bent, of bij een speeltuintje dat inderdaad wel opgedoekt kan worden.”
Belang van speeltuin
“Het belang van een speeltuin is zo veel groter dan we vaak denken. Het begint met ouders die dicht in de buurt met hun kinderen kunnen spelen, al met de kinderwagen er naar toe en dan bijpraten met de buren. Maar ook als de kinderen zonder ouderlijk toezicht voorzichtig de wereld kunnen verkennen is het maar wat fijn als ze vertier in de buurt kunnen vinden. Dan rotzooien ze de hele stad niet door en kun je stiekem ook een oogje in het vizier houden! En op latere leeftijd wandelen opa en oma er met de kleinkinderen langs voor vermaak in de straat. Er is altijd wat doen.”
400 mensen actief
Zo’n speeltuin gaat dus veel verder dan de wipkip en de schommel. “Maar op het moment dat je als stichting de verantwoordelijkheid van een speeltuin op je neemt, moet je dus ook de verantwoordelijkheid van die schommel op je nemen. Dat er ongelukjes mee gebeuren kun je niet uitsluiten, maar als dat ongeluk komt omdat de wipkip er niet goed bij stond dan ben je mooi gefeliciteerd! Dat was nog wel het moeilijkste aspect van de stichting. In al die wijkjes hebben we afspraken gemaakt om samen met de buren verantwoordelijkheid te nemen. Momenteel steken rond de 400 Deventernaren de handen uit de mouwen om de boel iedere week schoon te houden of een paar keer per jaar meewerken aan groot onderhoud. Deze mensen zijn de ruggengraat voor Tevreden Spelen.
Voorbeeld voor anderen?
Nogmaals, dat heeft veel tijd gekost. Maar in 44 gevallen is dat dus wel gelukt. Als mensen in andere dorpen en steden willen weten hoe dat werkt, kom ik het concept graag overdragen. Want dat was oorspronkelijk ook de bedoeling: dat we een blauwdruk zouden opleveren om die te vermarkten. Daar is het tot op heden nog niet van gekomen, maar dat kan natuurlijk nog steeds.”
Kijk hier de hele uitzending van Kiek An
https://www.youtube.com/watch?v=e1MYt4Iru5g