Workshop Visie Maatschappelijk Vastgoed valt goed in de smaak
Tijdens de bijeenkomst 'Samen krijg je het Voor Elkaar' was er ook een workshop Visie op Maatschappelijk Vastgoed. De workshop werd verzorgd door Heidi Mensink en werd bijgestaan door collega Annemarie Dubbink.
Bij de ontwikkeling of doorontwikkeling van maatschappelijk vastgoed is visie leidend. Maar wat is eigenlijk visie vraagt Heidi aan de circa 15 aanwezigen? Een belangrijk facet hierbij is: wat wil de doelgroep en wat willen de stakeholders. En wat is de moeite waard? En waar doe je het eigenlijk allemaal voor en wat wil je (in de toekomst) bereiken?
Model voor Maatschappelijk Vastgoed
Er wordt een model uitgereikt waarbij visie, organisatie, samenwerking, exploitatie en communicatie centraal staan en ook de verbinding tussen al deze onderwerpen. Ben je bezig met maatschappelijk vastgoed dan is dit een prettige werkwijze en leidraad. Ook heel belangrijk: wat willen de mensen zelf. De mensen zelf uit het dorp of in het geval van een stad: uit de betreffende wijk. Er komen mooie voorbeelden uit de zaal van o.a. Diepenveen, Dinkelland en Wierden. Die het allemaal weer op hun eigen manier aanpakken. Hieruit blijkt ook wel dat een leidraad heel handig en noodzakelijk is maar dat iedere situatie weer anders is.
Organisatievorm
Ook wordt er gediscussieerd tijdens deze actieve workshop over de organisatievorm: is men een voorstander van een stichtingsvorm of van een cooperatie. Heidi geeft aan dat dit per situatie afhankelijk is wat wenselijk is. Ook zie je op veel plekken in Overijssel vrijwilligerspools om maatschappelijk vastgoed financieel rendabel te houden. In raalte is bijvoorbeeld gekozen voor een eenmalige investering waarbij de verantwoordelijkheid nu echt bij de inwoners en betrokkenen ligt. Een spannende constructie die wel zorgt voor betrokkenheid!
Creatieve samenwerkingen
Samenwerken is ontzettend belangrijk bij maatschappelijk vastgoed. En samenwerken kan met allerlei lokale en regionale partijen. Zo zijn er ook mooie voorbeelden van bijvoorbeeld samenwerking met een ziekenhuis in de buurt. Samen oppakken is de basis. En kansen zien. Maatschappelijk vastgoed lijkt in dorpen iets makkelijker voor elkaar te krijgen. Dit komt vooral door zelfwerkzaamheid van de betrokkenen, geeft een toehoorder in de zaal aan. Vele handen maken licht werk, maar zorgen ook voor een financieel voordeel.
Belangrijke eindconclusie: het moet als “ons gebouw” voelen om een maatschappelijk vastgoed gebouw tot een succes te laten worden.
Wil je meer weten over maatschappelijk vastgoed? Of wil je verder discussieren over dit onderwerp? Laat dan je reactie hieronder achter.