Samenwerking leidt tot ontmoetingspark
In Enschede draait het concept Ontmoetingscluster. Tom van Veen is Ontmoetingscluster Manager bij voetbalclub CVV Sparta en werkt samen met andere verenigingen en organisaties aan een bruisende wijk waarbij ontmoeten centraal staat. Van Veen vertelt aan ASK / Samen Voor Elkaar hoe ze dit in het Enschedese aanpakken.
Maatschappelijke rol pakken
Een voetbalvereniging draait niet meer om voetbal alleen. Er zit niet voor niets het werkwoord 'verenigen' in. En verenigen gaat veel verder dan een potje voetbal, weet ook Tom van Veen die sinds april de functie van Ontmoetingscluster Manager vervult bij de Enschede club. Van Veen: "Met een sport aanbieden alleen red je het allang niet meer als sportvereniging. Je moet meer doen. Onderdeel zijn van de wijk of buurt, je maatschappelijke rol pakken. 's Avonds, overdag, in het weekend, maar ook doordeweeks. We hebben een breed aanbod opgezet in samenwerking met andere partners in de wijk en verenigingen. Samenwerken is en blijft hierbij het toverwoord."
Van Veen is net begonnen met deze functie maar heeft vanuit zijn eerdere functies al jarenlang ervaring met de sociaal maatschappelijke rol van clubs. "We moeten een voetbalaccommodatie veel meer gaan zien als een ontmoetingsplek voor iedereen uit de omgeving. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig om mensen met een beperking van Estinea hier onder begeleiding werkzaamheden te laten doen op de accommodatie. Ze doen dan leuke werkzaamheden in hun eigen directe omgeving in plaats van met een busje naar een andere plaats in Twente te worden vervoerd. Een win-win situatie voor iedereen. Er wordt van alle kanten zeer enthousiast gereageerd op dit soort ideeen."
Ontmoetingspark Schreurserve
Samenwerken is hét bij Sparta. Ze hebben daarom bijvoorbeeld ook samenwerking gezocht met omliggende verenigingen zoals Vosta, Tex Town Tigers, AWA Outdoor en het innovatieve Pro-F. "Samen met deze partners willen we komen tot een Ontmoetingspark Schreurserve. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, maar waar ook een heel breed aanbod is op het gebied van sport en andere sociale activiteiten. Maar ook bijvoorbeeld voor kinderopvang kun je op dit Ontmoetingspark terecht. Ook wordt er een combinatie gemaakt van leren en stage voor jongeren met het ROC. Door samenwerking te zoeken met allerlei organisaties komen hier de gehele dag door alle leeftijden op het complex. Iedereen komt voor datgene wat hij of zij nodig heeft."
In stappen
Van Veen heeft een duidelijke aanpak voor ogen. "Nu in de eerste fase willen we vooral van de club een maatschappelijk ondernemende vereniging maken en de leden erbij betrekken. Vervolgens gaan we de partners, of buren zoals ik ze liever noem, nog meer betrekken. En daarna gaan we ons verbreden tot de samenwerkingspartners uit het sociale domein. Er liggen zoveel mooie kansen voor sportverenigingen. Soms beseffen mensen niet hoeveel daadkracht je hebt en hoeveel kansen er liggen als club met 1200 leden."
Altijd open
De start is in ieder geval succesvol. "Er is veel interesse binnen de vereniging en ik heb al met een groot aantal mogelijke partners gesprekken gevoerd en concrete samenwerkingsafspraken gemaakt. Dan kun je denken aan de gehandicaptenzorg, kinderopvang, scholen, welzijnsorganisaties, andere sportverenigingen en bijvoorbeeld wijkteams. Iedereen staan open voor samenwerking. En ook met de accommodatie zelf laten we zien dat we open staan voor iedereen. Zo is het complex van Sparta altijd open. Kinderen en jongeren kunnen er bijvoorbeeld sporten en spelen op de velden en bijvoorbeeld in de speeltuin."
Elkaars sterkte gebruiken
Belangrijk is dat je allemaal echt open staat voor samenwerken. Zo zag je bij de opkomst van Brede Scholen vaak dat er meerdere scholen in één gebouw gehuisvest waren maar dat ze allemaal wel hun eigen ingang en cultuur wilden behouden. Dan is een echte samenwerking gedoemd te mislukken. Ontmoeten valt niet te regisseren, maar echt samenwerken wel. Mijn droomplaatje is dat het complex de ontmoetingsplek van de wijk wordt waarbij iedereen elkaars sterkte inzet," aldus Van Beek.
Ander jasje, zelfde principe
Op de vraag of dit ook bij andere Overijsselse vereniging een succesvolle aanpak kan zijn, is Van Veen helder. "Iedere stad of dorp heeft een andere insteek, een andere cultuur. Maar de principes staan wel overeind. Waar mensen samenwerken ontstaan ontmoetingen. Mensen gaan elkaar niet alleen zien bij hun zoontje langs het voetbalveld, maar treffen elkaar de hele week door op zo'n ontmoetingspark in verschillende settings. Hierdoor worden problemen die spelen in de wijk inzichtelijker en worden drempels geslecht. Ik ben ervan overtuigd dat ieder dorp of wijk in een dergelijke vorm alle inwoners kan bereiken. Met natuurlijk oog voor de lokale situatie."
Meer weten of discussieren over Ontmoetingsparken?
Geef je reactie onder dit artikel of stel een vraag. Je kunt ook contact opnemen met Tom van Veen voor de Enschedese aanpak. Mail naar ontmoetingsclustermanager@sparta-enschede.nl