Burgerinitiatief zorgt voor uniek woonaanbod in Luttenberg
Zes jaar geleden trokken een aantal inwoners van Luttenberg de stoute schoenen aan. Door middel van een burgerinitiatief wilden zij voorkomen dat het klooster Maria-Oord ging verdwijnen. Met succes! Inmiddels is het voormalig klooster een prachtig woonappartement geworden en heeft het bijgedragen aan een positieve dynamiek in het dorp.
Het project om van het voormalig verzorgingstehuis Maria-Oord woningen te maken voor Luttenbergers trekt veel aandacht. LuttenbergWoont, de initiatiefnemers van dit burgerproject, mogen er in het hele land over vertellen in lezingen en er zijn andere dorpen uit Overijssel geinteresseerd in de aanpak. Eén van de drijvende krachten achter dit plan is Herman Holtmaat. “We zijn ontzettend trots dat we op deze manier iets terug hebben kunnen geven aan de inwoners hier.”
Er lagen projectontwikkelaars op de loer, maar een aantal jaren geleden wisten een groep inwoners van Luttenberg door middel van een burgerinitiatief en een creatief plan woningen te creëren voor jong en oud. Met hulp van Maatschappelijk Financieren Nederland en de gemeente wisten de initiatiefnemers het uiteindelijk financieel rond te krijgen. Het bleek het startschot van een uniek project. Holtmaat: “Uiteindelijk was een garantstelling van de gemeente Raalte nodig om het plan ook financieel van de grond te krijgen.”
Door de koop- en huurgrens van de woningen niet de pan uit te laten rijzen, bleef het een maatschappelijk georiënteerd project. Holtmaat: “Als we hoog qua prijs gaan zitten, zouden we ons doel voorbij streven. En dat wilden we niet. Er zijn nu door dit project jonge gezinnen gebleven, die wellicht zouden hebben moeten vertrekken uit Luttenberg.” Dat er veel aandacht is voor het project in Luttenberg en omstreken, bleek wel uit de hoge opkomst tijdens het open huis 14 juli jongstleden.
Door een goed doordacht plan zijn er aan de achterkant van het voormalige kloostergebouw gronden verkocht, die 11 huurappartementen mogelijk maakten in Maria-Oord. Het bekende Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zorgt er vervolgens voor dat de kopers van de kavels aan de achterzijde hun eigen woning kunnen realiseren. Ondertussen wordt de karakteristieke uitstraling van het klooster behouden. “Er is veel lof voor het project en voor het behoud van de karakteristieke uitstraling. Het is ook prachtig geintegreerd tegen het bos erachter aan.”
Het Maria-Oord project in Luttenberg wordt als één van de voorbeelden gezien voor andere initiatieven op het gebied van wonen in Overijssel. “De kracht is dat het een burgerinitiatief is dat wordt gedragen door de lokale bevolking,” aldus Holtmaat. De belangstelling om in het klooster te gaan huren of aan de achterzijde van het klooster een kavel te kopen was overweldigend. Holtmaat: “Alle koop- en huurappartementen zitten inmiddels al vol. De bewoners zijn zeer enthousiast.”
Er zijn in totaal 21 woningen bijgekomen door de nieuwe functie die het klooster Maria-Oord heeft gekregen. “Maar het heeft meer betekent voor de samenleving. Zo zijn mensen uit Luttenberg verhuist naar het voormalig klooster en kwam er zodoende weer woningen vrij in Luttenberg waar nu bijvoorbeeld jonge gezinnen zijn gaan wonen. Zo heeft dit impact gehad voor de doorstroom bij scholen, verenigingen, het heeft eigenlijk zo een positieve dynamiek gegeven in het hele dorp,” aldus Holtmaat.
Holtmaat wil nog wel iets meegeven aan andere burgerinitiatieven in Overijssel. “Je hebt een gezond portie doorzettingsvermogen nodig. Want je komt altijd wat hobbels tegen, dat hebben wij ook gehad. Maar uiteindelijk doe je het voor, in ons geval, de mensen uit het dorp. En als je die bijvoorbeeld ziet tijdens de opening, dan kun je alleen maar trots en blij zijn dat we de plannen hebben doorgezet. “
Eén van de initiatiefnemers van LuttenbergWoont, Herman Holtmaat