Meld je nog aan voor de cursus Behoud je kerkgebouw (start op 20 september)
Nederland is rijk aan religieus erfgoed en kent een grote variëteit aan gebouwen. Van kleine dorpskerken, grote stadskerken en synagogen tot kloosters en abdijen. Deze gebouwen bevinden zich overal in Nederland. Eigenaren doen hun best om deze gebouwen zo lang mogelijk open te houden, onder meer door te zoeken naar nieuw gebruik, naast het gebruik voor de eredienst.
Doel van de cursus is om betrokkenen bij het behoud, beheer en gebruik van (monumentale) kerkgebouwen te inspireren en handvatten te geven voor meervoudig gebruik van het kerkgebouw. U leert wat er mogelijk is om uw kerk toekomstproof te houden, toegepast op uw eigen lokale situatie.
Welke onderwerpen komen aan bod?
- Missie en visie van uw kerk: het merk van uw kerk;
- De gebruiksmogelijkheden van het kerkgebouw zelf;
- Waar is vraag naar: wat wil de omgeving van de kerk;
- Financiën en organisatie: wat is wenselijk, mogelijk en noodzakelijk;
- Welk aanbod kunt u bieden: wat zijn de mogelijkheden voor meervoudig gebruik.
Wat bereikt u met deze cursus?
Na het volgen van deze cursus kent u meerdere gebruiksmogelijkheden van kerkgebouwen. U hebt daaruit een aantal aantrekkelijke mogelijkheden gekozen die passen bij uw kerkgebouw. Hiervoor maakt u een plan waarmee u, samen met andere betrokkenen, aan de slag kunt gaan. Het gevolg daarvan is dat uw kerkgebouw niet alleen meerdere nuttige functies krijgt, maar ook bewaard blijft voor toekomstige generaties.
Voor wie is de cursus bedoeld?
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die met het beheer, behoud en exploitatie van monumentale kerkgebouwen te maken heeft en overweegt de kerk multifunctioneel in te zetten. We denken aan:
- Kerkbesturen, kerkrentmeesters, beherende stichtingen en andere eigenaren of beheerders van monumentale kerken van elke omvang, denominatie, status en periode;
- Beheerders van kerkgebouwen (kosters);
- Vrijwilligers die op één of andere manier zijn verbonden aan het beheer en gebruik van monumentale kerken: van gastheren/-vrouwen tot en met concertorganisatoren.
De cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerken (VBMK). De cursus maakt onderdeel uit van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed.
Wanneer?
De cursus bestaat uit 3 webinars en een regionale bijeenkomst op locatie.
Alle bijeenkomsten staan onder leiding van Jorien Kranendijk van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, tevens docent bij de ErfgoedAcademie.
Online bijeenkomsten
- De cursus bestaat uit 2 webinars op maandag 20 september, een regionale bijeenkomst op locatie in oktober( keuze uit Geertruidenberg, Zwolle of Amersfoort) en een online slotbijeenkomst op 29 oktober.
Tijdsinvestering
Deze cursus vraagt ook enige tijdsinvestering buiten de bijeenkomsten voor het lezen van relevante achtergrondinformatie en het voorbereiden van uw ‘eigen’ casus.
Aanmelden
Er kunnen max. 45 deelnemers meedoen, waarvan max. 2 deelnemers per organisatie.
Kosten
De kosten voor de hele cursus bedragen € 100,00 (ex. 21% BTW) per deelnemer.
Dit is incl. koffie/thee en lunch op locatie.
Praktisch
Voor onze webinars en online cursussen maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.