Nieuwsbericht

Kees van Bunningen redt de oude korenmolen van Marle

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
17 december 2020 | 2 minuten lezen

Je bent vanuit het westen des lands op zoek naar een mooi landelijk huis in het oosten, vindt een prachtige woning aan de IJssel, maar wel met een molen in de tuin. Zegt de makelaar: “Als je dat ziet zitten, mag je die ook beheren.” Dan kun je ook gewoon “ja, doe maar” zeggen. En dat deed Kees van Bunningen.

Kees van Bunningen vertelt zijn verhaal bij Kiek An:
https://www.youtube.com/watch?v=kBOEeFRPWzs

Kees en Marian wonen al weer een paar jaar in een van de ‘overzeese gebieden’ van Wijhe, in Marle. Beroemd van het kleinste stembureau van Nederland, maar ook bekend vanwege de oude korenmolen die je van heinde en verre al op de dijk ziet staan. “Ik heb dat aanbod van die molen echt serieus opgepakt, heb cursussen gevolgd, genoeg draai-uren gemaakt en ben nu de officieel gediplomeerde molenaar van de oude korenmolen van Marle. Heel af en toe malen we nog wel meel, maar dat is meer voor de demonstratie. Maar de molen draait geregeld. En hij staat ook in de juiste stand bij trouw of rouw. Een wiek kort voor het hoogste punt er als er feest is, een wiek net voorbij het hoogtepunt als er iemand is overleden.”

Houtworm
De molen onderhouden is niet alleen de molen draaien, daar kwam Kees van Bunningen al snel achter. “De houtworm had hier huisgehouden. Het onderstel was eigenlijk flink verrot. Nou maken molenaars zich daar niet direct druk om, zo van ‘ach, daar kun je nog tientallen jaren mee draaien’, maar ik wilde ‘onze molen’ toch wel graag weer in goede staat hebben.”

Kunstmarkt
De molen is onderdeel van de stichting De Wijhese Molen, daar zit gemeentelijk geld in kas voor onderhoud, maar dat wilde Van Bunningen nou ook weer niet direct opmaken, dus bedacht hij acties om geld in te zamelen. Een sponsorloop den een kunstexpositie met bijbehorende markt.

“Die sponsorloop is er niet van gekomen door corona, maar in de zomerse dip van de pandemie hebben we die kunstmarkt wel kunnen houden. We waren allereerst verrast over de hoeveelheid kustenaars hier in de omgeving. Het kostte geen enkele moeite die markt gevuld te krijgen. Sterker nog, tijdens de markt werd ik meerdere malen aangesproken door mensen waarom ik hen niet gevaagd had. Maar goed, al met al heeft die markt wel een kleine duizend opgeleverd. Met nog wat genereuze giften van ondernemers in Marle en een bijdrage van het Prins Bernardfonds, hadden we voldaan aan de voorwaarde voor crowdfunding van het Molenfonds, die uiteindelijk 52.000 euro van de totale 84.000 euro voor haar rekening nam.”

“Al met al hoefde er nagenoeg geen beroep gedaan te worden op de stichting Wijhese Molen, dus blijft er in de stichtingskas nog geld over om meer te restaureren. Zodat we uiteindelijk de molen weer in heel goede staat gaan krijgen!”

Kunstmarkt een blijvertje?
Het succes van de kunstmarkt – mede mogelijk gemaakt door de Kracht van Salland en de gemeente Olst-Wijhe – is voor Kees van Bunningen nog wel een beetje een hoofdbreeksel. “Ik heb mijn doel bereikt, de molen wordt ‘as we speak’ gerenoveerd. Maar mensen vragen me naar een vervolg op die kunstmarkt. Het is natuurlijk ook wel een fantastische plek daarvoor, hier met die molen aan de IJssel, maar van de andere kant was dat niet helemaal mijn doel. Maar misschien… als anderen het organiseren op deze plek? Nog maar eens even over nadenken.”

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An
https://www.youtube.com/watch?v=Fl-Z11dnfpE