Nieuwsbericht

Hardenberg wint verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’

Profielfoto van Cindy Oosterga
Cindy Oosterga
8 maart 2018 | 2 minuten lezen

Hardenberg is de meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking. Dat maakten juryvoorzitter Otwin van Dijk en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zaterdag bekend tijdens de uitzending van het televisieprogramma Kassa (BNNVARA). De jury is bijzonder gecharmeerd van de 'gewoon doen-aanpak' van Hardenberg om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking écht onderdeel zijn van de samenleving.

"Hardenberg bouwt actief aan een inclusieve samenleving, waarbij iedereen erbij hoort en mee kan doen. Dit is prioriteit en geen bijzaak. De gemeente toont lef en durft regels aan de kant te schuiven. Bijvoorbeeld als het gaat om geldstromen: er is geen apart potje voor toegankelijkheid, maar de gemeente bekostigt dit gewoon uit de reguliere budgetten. Dat is inclusief denken", onderbouwt juryvoorzitter Otwin van Dijk.

Talent is het uitgangspunt
Een concreet voorbeeld waar de jury van onder de indruk is, is dat iedere afdeling in het gemeentehuis een beleidsmedewerker heeft die ambassadeur is van het inclusieve gedachtengoed. En dat talent van mensen het uitgangspunt is bij de zoektocht naar werk, niet een eventuele beperking.

Ook op het gebied van fysieke en digitale toegankelijkheid scoort Hardenberg hoog, blijkt uit onderzoek.

Speciaal onderwijs opheffen
De gemeente Hardenberg was samen met Ermelo, Goes, Katwijk en Zwolle genomineerd voor de titel 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018'. Otwin van Dijk: "Ook in de andere vier gemeenten zijn mooie voorbeelden van hoe de gemeente bezig is met toegankelijkheid. Ermelo besteedt bijvoorbeeld aandacht aan inclusieve kunst en cultuur. De gemeente Goes organiseert workshops voor ambtenaren om makkelijke taal in brieven te gebruiken. Katwijk heeft de ambitie om het speciaal onderwijs in de toekomst op te heffen. En Zwolle heeft een stadsergonoom die de stad beter toegankelijk maakt voor alle inwoners en bezoekers."

Onderzoek
De negenkoppige jury baseerde haar oordeel op een onderzoek naar de mate van inclusie in het onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd en de buurt. Dit onderzoek werd in de vijf genomineerde gemeenten uitgevoerd, nadat mensen in een eerder stadium de fysieke toegankelijkheid van hun gemeenten beoordeelden.

De gemeenten Ermelo, Goes, Hardenberg, Katwijk en Zwolle kwamen eind vorig jaar uit de bus als de vijf meest toegankelijke gemeenten voor mensen met een beperking. Het onderzoek in de vijf gemeenten werd uitgevoerd door Inclusionlab.

Nederland Onbeperkt en Ongehinderd
De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Beide partijen willen met deze verkiezing gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking.