Vitalityclub Denekamp groeit
"Het sociale aspect levert een belangrijke bijdrage aan het gezond ouder worden"
In het kader van ‘gezond ouder worden’ hebben wijkverpleegkundigen van Buurtzorg Dinkelland Zuid, de Vitalityclub Denekamp geïnitieerd. Dit is een groep 50- plus en minners die, onder leiding van elkaar, op vaste tijden (maandag en vrijdag van 10.00 to 11.00 uur) samenkomt om een uur te bewegen in de buitenruimte van Dinkelland. Omdat het zelfsturend is en gebruik maakt van de publieke buitenruimte zijn de kosten minimaal. Deelnemers betalen 1 euro/week in een pot van de club, waar ze zelf materialen en dergelijke van betalen kunnen, in eigen beheer. Nadien drinken ze koffie met elkaar. Het sociale aspect levert een belangrijke bijdrage aan het gezond ouder worden.
Oorspronkelijk is deze activiteit ontstaan in Ulft, waar oud medewerkers van de DRU elkaar op deze manier ontmoetten. Artsen en wetenschappers, die op zoek zijn naar impulsen om gezond ouder worden te stimuleren hebben deze activiteit en het opzetten ervan vertaald naar een handboek, waardoor iedereen die zin heeft gemakkelijk zo’n vitaliteitsclub op kan zetten in zijn/haar buurt. (zie www.vitalitu-club.nl). Els Schopman, Wijkverpleegkundige van Buurtzorg in Denekamp, zag dit initiatief voorbij komen op Radar, mei 2019, waarbij aandacht besteed werd aan cholesterol verlaging. Zij zocht samenwerking met de lokale sportclub; Approach Fitness en Pro F. Fysio en samen hebben ze, in samenwerking met stichting Vitality-club, Kulturhus Denekamp, Gemeente Dinkelland en SDC 12 (de lokale voetbalvereniging) een opzet gemaakt. Deze is gepubliceerd middels flyers en free publicity in het weekblad Dinkellandvisie. Hierbij werden 50 plussers uitgenodigd vanaf 2 september 2019 vrijblijvend mee te doen op maandag en vrijdagochtend. Opgeven was niet nodig. Hier kwamen 30 mensen op af, de jongste 47, de oudste 83 jaar. Iris, van Approach Fitness heeft de groep de eerste 2 maanden begeleid, met gedoneerde materialen van Approach Fitness. Deze begeleiding was zowel gericht op het doen van verantwoorde bewegingen, spel en plezier als het activeren van deelnemers om zelf de leiding van zo’n groep over te nemen (de zogenaamde peercoaches).
Op dit moment, december 2019, draaien zowel de maandag als de vrijdagochtend op peercoaches en zijn we aan het kijken of we de activiteit uit kunnen breiden naar andere dagen (optimale gezondheidswinst blijkt 1 uur beweging/dag te zijn). Het enthousiasme blijkt onveranderd groot. Zelfs bij slecht weer komen er tussen 20-30 deelnemers. Ze vinden het gezellig, voelen zich beter, zijn aan het afvallen en waarderen het nieuwe netwerk waar ze in terecht komen. Ook vinden ze de vrijblijvendheid prettig, ze komen en gaan wanneer het hun past (niet gehinderd als ze af en toe met de caravan een maandje weg zijn). Ook vinden ze de lage kosten van belang. De club slaat nu de handen ineen om te kijken of er een beweegtuin in Denekamp gerealiseerd kan worden.
Het doel is steeds meer 50 +-ers met plezier en met regelmaat samen te laten bewegen en sociale dingen met elkaar te ondernemen. We streven naar uitbreiding van de activiteit zodat er op elke doordeweekse dag een beweeguur aangeboden wordt waar deelnemers aan mee kunnen doen. Verder streven we ernaar dat dit in andere wijken/dorpen/steden wordt opgepakt en uitgevoerd.
De interesse voor een vitalityclub groeit. Na Denekamp overweegt Buurtzorg Oldenzaal, samen met Approach Fitness en Pro F. Fysiol in maart met drie groepen te beginnen. In Hengelo en andere omliggende dorpen hebben ze ook oren naar een vitalityclub. Thuiszorgorganisatie Buurtzorg vindt het een sympathiek initiatief en overweegt dit initiatief op meerdere plekken in Nederland te ondersteunen.
Lees hier het volledige interview van Ben Lensink met Els Schopman op Tubantia.nl