Sport en bewegen als middel voor integratie
Voor meiden die zijn gevlucht uit gevaarlijke omstandigheden, is het wel even wennen in Nederland. Alles gaat anders, zij spreken de taal niet en kennen hier nog niemand. In Overijssel is het project Wereldmeiden van start gegaan, om vluchtelingenmeiden door middel van de kracht van sport en bewegen te laten integreren in de Nederlandse samenleving. Meiden in de leeftijd van 14 – 28 jaar gaan vluchtelingenmeiden begeleiden naar sport en beweegactiviteiten. In een groep gaan de meiden (begeleiders en vluchtelingenmeiden) tien weken lang iedere week een andere sportactiviteit uitproberen. Daarna kiezen de vluchtelingenmeiden een sportactiviteit die ze samen met hun maatjes (begeleiders) nog eens 10-15 weken verder gaan verkennen bij de lokale sportaanbieder!
Kick-off bijeenkomsten
Het project wordt in vijf regio’s uitgevoerd: Zwolle, Enschede, Almelo/Rijssen-Holten, Hardenberg en Deventer. In alle regio’s/gemeenten vindt een kick-off bijeenkomstplaats, waar de meiden elkaar leren kennen. In Almelo en Hardenberg heeft inmiddels de kick-off bijeenkomst al plaats gevonden. Tijdens de bijeenkomsten werd o.l.v. coach Monique Hampsink van Huis voor Beweging gestart met diverse kennismakingsspellen, zoals de beweegsalade, een soort van stoelendans, waarbij je met elkaar in gesprek komt over bepaalde onderwerpen rondom sport en bewegen. “Deze spellen zijn ideaal om op een ongedwongen manier kennis met elkaar te maken. De eerste spellen zijn om elkaars naam te leren en daarna zijn er verdiepende spellen” vertelt Monique. In Deventer, Zwolle en Enschede vindt de kick-off bijeenkomst eind september/begin oktober plaats.
Maatschappelijke Diensttijd
Wereldmeiden is een project in het kader van het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de Rijksoverheid. Hiermee wil de overheid de talenten van jongeren inzetten om via maatschappelijke projecten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. Vrouwenplatform Carree heeft een subsidie ontvangen om in een proeftuin samen met jongeren te experimenteren met het concept Maatschappelijke Diensttijd. Op basis van de ervaringen maakt de overheid een meer definitief ontwerp. Na de zomer van 2019 wordt de maatschappelijke diensttijd ingevoerd.
Sportieve wereldmeiden gezocht!
Ondanks dat het project al in een aantal gemeenten is gestart, zijn we nog steeds op zoek naar sportieve wereldmeiden, die de vluchtelingenmeiden willen begeleiden. Ben jij nog op zoek naar een uitdagende maatschappelijke stage? Of zoek je vrijwilligerswerk waarin jij het verschil kan maken? Dan is Wereldmeiden misschien iets voor jou! Voor meer informatie en aanmelden zie: www.wereldmeiden.nu.
Betrokken organisaties
Vrouwenplatform Carree werkt in dit project samen met Sportservice Overijssel, Het Erasmus ISK en Vluchtelingenwerk. In de regio’s voeren de gemeentelijke sportbedrijven en lokale sport-, onderwijs- en welzijnsorganisaties Wereldmeiden uit.
Voor meer informatie zie: www.wereldmeiden.nu