Jonge mantelzorger vriendelijke school
In de periode van januari 2016 t/m december 2018 heeft Stichting Evenmens op een aantal (basis)scholen, met een subsidie van de Provincie, meer aandacht en begrip gekweekt voor jonge mantelzorgers.
Aanleiding
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft.
Veel van deze kinderen en jongeren gaan naar school. De school kan fungeren als vindplaats maar dit gebeurt nog niet. School weet vaak niet wat er thuis bij leerlingen speelt en als dit wel het geval is worden deze zorgende kinderen niet gezien als jonge mantelzorger. Echter de situatie waarin de jonge mantelzorger zich bevindt kan een grote impact hebben op het leven nu en later. Volgens Mezzo (Landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste, thans MantelzorgNL) kunnen verschillende negatieve gevolgen van zorgen op jonge leeftijd zijn:
- opgroei- en opvoedproblemen door te veel verantwoordelijkheid en te weinig tijd voor de eigen ontwikkeling.
- lichamelijke en emotionele klachten zoals stress en vermoeidheid.
- meer behoefte aan zorg: jonge mantelzorgers doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg dan andere jongeren.
Deze impact wordt vergroot doordat jonge mantelzorgers niet gauw over hun zorgen praten. Vaak weten ze niet waar ze hiervoor terecht kunnen. Daarom is het belangrijk om deze jongeren actief op te zoeken en te ondersteunen.
Door middel van dit project worden verbindingen gelegd tussen scholen (zowel voortgezet als basis) en Evenmens, voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg en gaan we de jonge mantelzorgers actief zoeken en ondersteunen.
Doelstelling
Ook jonge mantelzorgers worden sinds de Wmo kanteling zwaarder belast. Taken en verantwoordelijkheden die eerst bij de formele zorg lagen komen steeds meer op de schouders van de (jonge) mantelzorgers. Door middel van dit project willen we scholen bewust maken van het begrip jonge mantelzorger en hen informatie en handvatten voor signalering en ondersteuning bieden. Er wordt een verbinding gelegd tussen school en de informele zorg waardoor er eerder een beroep wordt gedaan op de specifieke ondersteuningsmogelijkheden voor jonge mantelzorgers van Evenmens.
Jonge mantelzorgers, medeleerlingen en docenten zijn op de hoogte wat het inhoudt om te zorgen voor een naaste en zijn zich bewust welke impact dit voor de jonge mantelzorger heeft. Daarnaast zijn mentoren, leerkrachten en leden van het Zorg Advies Team op de hoogte van de mogelijkheden voor ondersteuning. Ze kennen de weg naar de jonge mantelzorgconsulent wanneer ondersteuning niet meer binnen de school geboden kan worden.
Dit alles om psychische problemen bij jonge mantelzorgers nu en in de toekomst te voorkomen. Jaarlijks willen we 10 scholen in ons werkgebied (1 school per gemeente) na een traject het certificaat 'Jonge mantelzorger vriendelijke school' uitreiken.
Methodiek
Ieder traject bestaat uit drie activiteiten:
- Een signalerings- en instructieles aan de professionals rondom de jongeren (mentoren, zorgcoördinator, schoolmaatschappelijk werk). Zij krijgen een voorlichting over specifiek de doelgroep jonge mantelzorgers. Op welke signalen moet je letten? Hoe kun je ze ondersteunen? Waar hebben ze behoefte aan? Wat zijn de doorverwijzingsmogelijkheden als de ondersteuning niet meer binnen school gegeven kan worden? De mentoren worden ook geïnstrueerd om tijdens hun mentorles een les aan dit thema te wijden samen met de projectmedewerker/ consulent jonge mantelzorg.
- Een specifiek voor dit onderwerp samengestelde theatervoorstelling met nabespreking voor de jongeren, uitgevoerd door acteurs. De deelnemers gaan kijken naar een kleine voorstelling waarin een jonge mantelzorger centraal staat. Tijdens deze voorstelling worden de leerlingen geconfronteerd met wat mantelzorg inhoudt en de mogelijke impact hiervan. De voorstelling wordt kort nabesproken zodat er plaats is voor de eerste belevingen van de leerlingen.
- Een mentorles in samenwerking met de jonge mantelzorgconsulent van Evenmens Hier komen een aantal voorbeeld-casussen aan bod maar is het ook mogelijk dat een leerling zelf verteld over zijn situatie. Tevens geeft de projectmedewerker/jonge mantelzorgconsulent de ondersteuningsmogelijkheden van Evenmens aan.
Resultaat
Er zijn in totaal dertig voorstellingen gegeven op 16 scholen voor voortgezet onderwijs en, deels geclusterd, 16 basisscholen. We hebben scholen in alle gemeenten van het werkgebied kunnen bereiken. We hebben het begrip jonge mantelzorger voor het voetlicht gebracht en begrip kunnen kweken bij de medestudenten/leerlingen van de jonge mantelzorgers en bij jonge mantelzorgers die zich niet bewust waren van hun jjonge mantelzorgerschap, mede dankzij de nazorg. Alle scholen waren positief over het programma, een aantal scholen heeft belangstelling getoond in herhaling, zij investeren hier nu zelf in, sommige scholen met een alternatieve voorstelling. Een aantal gemeenten stelt extra budget beschikbaar voor het continueren van de voorstellingen en gastlessen voor deze doelgroep.
Nadere informatie over het project en de jonge mantelzorger vriendelijke school is te verkrijgen via de link die bovenaan dit bericht is vermeld.