Hasselt viert de kerst ingetogen maar kijkt al weer vooruit naar het voorjaar
Corona heeft aardig huisgehouden in Hasselt. Het mannenkoor en een musicalkoor dat repeteerde voor Pasen bleken achteraf superspreaders. “De angst zat er goed in” blikt Nanja Jansen terug op de lente van dit jaar, maar ze zijn in Hasselt niet bij de pakken gaan neerzitten. Tal van activiteiten werden ontplooid, mede mogelijk gemaakt met 4D-geld van Stimuland, maar vooral doordat mensen uit Hasselt de handen uit de mouwen staken.
Nanja Jansen, vrijwilligster bij de ‘Buurtkamer Plus’ vertelt wat er vanuit welzijnsgedachte allemaal ontstaan is in Hasselter coronatijd. Een Paastasjesactie met zelfgemaakte kaarten rond Pasen, het opzetten van telefooncirkels om mensen uit de eenzaamheid te halen, bloembakken om het leven op straat wat op te fleuren, zwaaistenen… en dat is nog maar het begin.
Zwaar getroffen
Er was ook wel wat nodig om Hasselt weer een beetje in de benen te krijgen, kijkt Nanja terug op 2020. “We waren zwaar getroffen. Iedereen kende wel iemand die overleden is. Iedere keer als die klokken weer luidden wist je hoe laat het was. Mensen durfden de straat niet meer op. Dan zit je dus de hele dag thuis. Zo ontstond het idee om de telefooncirkel op te zetten voor mensen die volgens thuiszorg en maatschappelijk werk wel wat contact konden gebruiken. Acht vrijwilligers gingen aan de slag. Gewoon geregeld mensen bellen, een praatje met ze maken. Ook ik belde een aantal mensen. Die vonden gewoon bellen prima. Maar anderen gaven de voorkeur aan beeldbellen. Met hulp van Stimuland konden we daar apparatuur voor aanschaffen. Mensen bellen, werd op een gegeven moment ook door mensen gebeld worden. Of ik een boodschapje wilde doen. Want sommigen durfden echt de deur niet meer uit. Als je dan verder de hele dag alleen bent, word je snel eenzaam hoor!.”
In Hasselt is zelfs een Tessapop ingezet: een robot die beginnend dementerenden helpt het dagelijkse ritme er een beetje in te houden: “dat die robot dan zegt dat het koffietijd is, of dat je medicijnen moet nemen.”
Buurtkamer Plus
Door corona sloot de ‘Buurtkamer Plus’ want cultureel centrum Het Teeuwland ging op slot. “We bedachten daarom ook hoe mooi het zou zijn om een Paasactie op te zetten: een tasje gevuld met een bloemetje, lekkere chocolaatjes en door vrijwilligers gemaakte kaarten voor thuiswonende ouderen. Ook kwamen er extra bloembakken buiten te hangen, op plaatsen waar mensen er vanuit de woonkamer goed van konden genieten. De zwaaistenen die je nu op strategische plekken in Hasselt ziet, hebben een soortgelijke functie. Vanaf zo’n tegel kun je dan even contact met ze hebben door te zwaaien. Allemaal mogelijk gemaakt met een bijdrage van Stimuland.”
Verbinden
‘Verbinden’ is zo ongeveer het toverwoord dat Nanja Jansen gebruikt. Mensen verbinden die de hulp op dat moment hard nodig hebben, maar ook instanties verbinden aan die mensen. “Zo hebben we via de Rotary voor elkaar gekregen dat we in de Buurtkamer een mooie keuken hebben kunnen neerzetten. Op zo’n manier dat je er nu met tien tot vijftien mensen op anderhalve meter samen kunt eten. En koken natuurlijk. De oven die in die keuken staat, is nog weer door Stimuland vergoed.” Of verbinden tijdens pakjesavond. “Ging ineens de deur open van de Buurtkamer en kwamen leerlingen van groep 5 van basisschool Het Anker sinterklaasliedjes zingen! Bleken ze ook allemaal gedichtjes gemaakt te hebben…”
Kerstbakjes
Kort voor kerst zouden er meer dan honderd kerstbakjes gemaakt worden, maar dat ging wegens corona (...) niet door. "We hebben wel de kerstkaartjes rondgebracht. Die kerstbakjes gaan we misschien in het voorjaar vervangen voor bakjes met vrolijke lentebloemen erin."
En nu verder
Intussen heeft het leven in Hasselt wel weer zo’n beetje zijn gangetje gekregen, “Ook al zijn we hier allemaal heel voorzichtig. De activiteiten in Het Teeuwland werden mondjesmaat bezocht, maar alles is inmiddels weer op slot. Intussen kijken we wel weer vooruit. Welzijnswerk Zwartewaterland heeft een stuk grond van Tuindersvereniging Nut en Genoegen in bruikleen gekregen. Daar willen we in het voorjaar met elkaar gaan tuinieren. Buiten aan het werk zijn is voor iedereen gezond. En hoe mooi zou het zijn als we de gezamenlijke maaltijden in onze eigen keuken in de Buurtkamer ook met producten uit eigen tuin kunnen samenstellen? Maar dan moeten we nog wel ergens geld vandaan zien te halen voor gereedschappen, een bankje en een kas.”