Jetty van Munster: Uiteengevallen gezinnen herenigingen in de worteltuin
Jouw gezin is om wat voor reden uiteengevallen en je hebt eigenlijk een plek nodig om elkaar af en toe toch te ontmoeten. Waar doe je dat dan? In een saai kantoortje? Of bij de MC Donalds? “Nee,” zei Jetty van Munster, “je mag mijn tuin wel gebruiken!”
Jetty van Munster vertelt hier haar verhaal in een uitzending van Kiek An.
https://www.youtube.com/watch?v=ahWK-HCoDZ0
We hebben ook een interview met haar uitgeschreven:
Het idee achter de stichting Wortel is dat mensen op een fatsoenlijke manier die toch al moeilijke en ingewikkelde hereniging kunnen beleven. Jetty van Munster: “Denk aan kinderen van gescheiden ouders met een omgangsregeling of kinderen die uit huis zijn geplaatst omdat de ouders zelf de opvoeding niet aankonden. Er zijn heel veel situaties te bedenken waarom gezinnen uiteen gevallen zijn, waarom kinderen en ouders elkaar heel ingewikkeld nog kunnen ontmoeten. En als dat al gebeurt, moet dat vaak onder begeleiding, op locaties waar je niet per definitie vrolijk van wordt en waar weinig ruimte is voor een echte ontmoeting.
Recht op roots
“Ik vind dat kinderen hoe dan ook recht hebben hun ouders te ontmoeten. Daar liggen hun wortels, en zijn daarmee onderdeel van het kind. En ik wil graag helpen mogelijk maken dat die ontmoetingen zich in zo prettig mogelijke setting afspelen: in de natuur, waar ruimte is om samen aan nieuwe herinneringen te bouwen. Daar kwam het idee van de worteltuin uit voort dat iemand zijn tuin beschikbaar stelt voor zulke ontmoetingen. Alleen beschikbaar stellen, je hoeft eigenlijk alleen maar te zorgen voor de koffie en thee, en misschien voor een overkappinkje als het slecht weer is. Met de ontmoeting zelf hoeft de beheerder van de Worteltuin inhoudelijk niet zoveel te doen. De tuin beschikbaar stellen voor dat gezin op dat moment is voldoende. Wat ook wel fijn is voor de bezoekers, die hoeven dan niet hun hele hebben en houden met iedereen te delen.”
Olst en Dalfsen
De eerste worteltuin van Nederland ligt in Olst. Jetty van Munster is zelf eigenaar van de tweede tuin, tussen Dalfsen en Zwolle, waar onder meer een gezin eens in de maand bij elkaar komt. “Inmiddels kent Nederland er acht. Streven is dat we in iedere provincie minstens een tuin hebben, omdat de bezoekers overal in het land zitten en voor een geregeld bezoek niet iedere keer het halve land willen door reizen. Eentje per provincie is trouwens nog het minimale hoor, Ik merk in Overijssel nu al dat er naast Olst en Dalfsen, ook gerust nog ruimte is voor Twente en de Kop van de provincie.”
Effecten
“De effecten op de kwaliteit van de ontmoetingen in een tuin ten opzichte van aan een tafeltje in een naargeestig kantoorgebouwtje kun je niet meten. Wel kun je in basis wel bedenken dat het ongemakkelijk kan zijn aan zo’n praattafel. En kun je bedenken dat de in de buitenlucht bijna letterlijk de spanning beter weg kan, dat een kind even een stuk kan rennen door de tuin, tegen een bal aan kan schoppen. Hoe kleiner de ruimte, hoe moeilijker het gevoel weg kan! En dat terwijl er toch al zo veel spanning op zit.”
Interesse
Wil jij je tuin ook beschikbaar stellen? Dan moet je een beetje ruime tuin hebben die zowel open als (deels) besloten is, een onderkomen voor slecht weer en een beetje de rol van gastheer of -vrouw kunnen vervullen.
Hulp
Naast tuineigenaren is de Stichting Wortel nog op zoek naar mensen die het Wortelteam kunnen versterken tbv specifieke klussen voor de stichting en/of rondom een Worteltuin.
Is je interesse gewekt of heb je vragen neem contact op met Stichting Wortel https://www.stichtingwortel.nl/ of met Jetty van Munster info@buitenplaatsdebroekhuizen.nl of 0651851318
Hier kun je de hele uitzending van Kiek An bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=LbX1jctyTnQ