Eddy Oude Wesselink: Kerst is helemaal geen feest van veel eten en drinken
“Kerst is verworden tot het symbool van gezelligheid, tot een feest van eten en drinken, maar als je teruggaat tot de kern van kerstmis, de geboorte van Jezus Christus, dan is er geen enkele reden dat niet een keer wat minder uitbundig, juist wat meer ingetogen te vieren.” Aan het woord Eddy Oude Wesselink van het Katholiek Centrum voor Welzijnsbevordering in Overijssel.
Oude Wesselink is ook lector, tijdens een van de vele kerstvieringen in de provincie gaat hij voor op kerstavond in de Thaborkerk in de Hasseler Es in Hengelo. “Heel druk zal het in de kerk niet worden, het zal per aanmelding moeten gebeuren. Maar daarom gaat kerstmis op zich heus gewoon door. Ik hoor daar onder de harde kern van gelovigen ook weinig negatieve berichten over. Die maakt zich niet zo druk om het wegvallen van de gezelligheid rondom. Want hoe essentieel is het dat we de kerstviering laten samenvallen met uitbundig eten en drinken?” Oude Wesselink werkt met Stimuland samen in het project ‘Aandacht Inclusief’: “Dat gaat over de vraag hoe we mensen die buiten het noaberschap, buiten de samenleving vallen, hoe die in de dorpen toch in de aandacht gebracht kunnen worden.”
Rekkelijk
Oude Wesselink hoort van de rekkelijken en de preciezen meer in het kamp van de rekkelijken. Hij vindt het in verband met corona belangrijk veiligheidsregels in acht te nemen, “maar dat ontslaat je niet van de plicht zelf een beetje na te denken. Ik vind een spatscherm bij het uitdelen van de communie wel wat aan de overdreven kant. En dan de hostie onder dat schermpje door met een pincet aangeven… naar mijn mening is het genoeg als de voorganger vooraf zijn handen goed ontsmet en een mondkapje draagt.”
Waar drie of vier mensen …
Zo kijkt Eddy Oude Wesselink ook aan tegen de regel van drie mensen ontvangen tijdens het kerstdiner. “Dat is een ergens gestelde grens. Dan weet je dat drie geen dertig moet worden. Maar als drie vier wordt, lijkt me dat geen probleem. Als je daar onzeker van wordt, dan ben je denk ik gestopt met zelf na te denken. Voor mij geldt dat ook met mondkapjes. Sommige mensen worden boos als je die niet op hebt. Maar je kunt ook gewoon een beetje afstand houden!” Oude Wesselink denkt op die manier ook over zingen in de kerk. “Die discussie of het wel of niet mag in de kerk laat ik verder voorbijgaan. Als je met weinig in de kerk zit en je zingt een beetje zachtjes voor je uit achter het mondkapje, dan lijkt me dat niet zo’n probleem.”
Ervaringsdeskundige
Oude Wesselink praat overigens als een soort van ervaringsdeskundige: “Ik heb corona gehad. Dat voelde eerst als een griepje, maar werd daarna wel iets heftiger. Geen idee van wie ik het gekregen heb, de corona-app heeft daarin ook niet geholpen. Maar ik heb het verder – voor zover ik weet – ook aan niemand doorgegeven. Behalve aan mijn vrouw en schoonzoon. Daar zijn we met de familie nog twee of drie weken mee onder de pannen geweest. Dus het is niet dat ik er laconiek over doe of zo, maar het is ook niet per definitie iets waardoor je in paniek moet raken. Ik heb mijn besmetting inmiddels omgezet in actie. Ik geef bloed, zodat ze mijn antistoffen kunnen gebruiken tegen Covid.”
Ingetogen
Voor kerst is het advies van Oude Wesselink: “Vier het ingetogen binnen je eigen familie, laat eten en drinken niet de essentie zijn, maar de geboorte van Jezus Christus.”