Nieuwsbericht

Project OFFLINE haalt jongeren even achter de schermen weg

Profielfoto van Kate Wissink
6 augustus 2020 | 3 minuten lezen

Fotografie: Maaike Davina

Voor de scholen zijn de zomervakanties weer begonnen. Waar dit normaal gesproken het moment is om op vakantie te gaan, loopt het voor velen dit jaar toch iets anders vanwege de coronacrisis. Zo ook voor de jongeren. Omdat we nog steeds afstand moeten houden en drukke plaatsen moeten vermijden zijn er een stuk minder mogelijkheden om gezellig de deur uit te gaan, maar in Twente worden er toch nog leuke activiteiten georganiseerd. Daar is namelijk het project OFFLINE van start gegaan: een combinatie van kunst en cultuur speciaal voor jongeren, met als doel bewustwording creëren rondom sociale media. Wij spraken met Jolien Leussink, één van de initiatiefneemsters achter het project.

Offline maakdagen
“We hebben project OFFLINE opgezet om jongeren bewust te maken van hun eigen sociale media gebruik”, aldus Jolien. “Tijdens het project creëren de jongeren in één offline maakdag een eigen film over het onderwerp. Offline betekent tijdens die dag ook écht offline: de telefoon gaat de hele dag uit.” De activiteit is dus het maken van een film, maar dat is niet het enige waar de jongeren mee bezig zijn tijdens het project. “De hele dag is gevuld met workshops, gegeven door afgestudeerde theatermakers, zangdocenten, storytellers en andere experts. Ze leren niet alleen over het maken van een film, maar debatteren ook over onderwerpen als telefoongebruik en online communicatie. De hele dag staat in het thema van media.”

Media leeft onder de jongeren
Project OFFLINE is een project van De Zuurstoffabriek, een culturele stichting in Oldenzaal die voor alle mogelijke doelgroepen culturele projecten opzet. Het idee voor dit specifieke project komt eigenlijk vanuit de jongeren zelf. “Zelf heb ik nu 8 jaar een theaterschool waar meer dan 500 kinderen opzitten”, legt Jolien uit. “Dan krijg je wel mee wat er allemaal speelt.” Vooral onder jongere groepen zijn platformen als Instagram en Facebook niet langer alleen voor de leuk, maar zijn ze ook echt een ‘must’ om erbij te kunnen horen. Dat geeft een sociale druk, zo merkt Jolien onder haar theaterleerlingen. “Het is best wel heftig hoe jongeren met sociale media omgaan. Ze hebben echt een eigen set met regels gecreëerd over hoe het allemaal ‘hoort’, en als je dat niet doet pas je niet bij de groep. We wilden een project opzetten dat dit aan de tand stelt en op de bijbehorende onzekerheden ingaat. Het is heel belangrijk dat ze weten dat ze hun eigen keuzes kunnen maken.”


Tekst gaat verder onder foto.

Een project in de coronacrisis
Hoewel project OFFLINE net begonnen is en gewoon doorgaat ondanks de coronacrisis, vertelt Jolien dat er wel een aantal veranderingen zijn gemaakt. “Eigenlijk hadden we al in Maart willen beginnen, maar we zijn nu net van start gegaan. Ook was het eigenlijk de bedoeling dat het een theaterproductie in plaats van een film zou worden, maar dan zouden de jongeren vervolgens niet kunnen optreden voor hun ouders en opa’s en oma’s. Dan is dit toch leuker zo.” Gelukkig zijn de jongeren zelf alleen maar blij met hoe het project nu verloopt. “Het is geweldig om met jongeren te werken”, aldus een enthousiaste Jolien. “Juist nu ze door de coronatoestand weinig contact hebben gehad en veel minder de deur uit kunnen, hebben ze heel veel zin in de projectdagen. Voor hen is de huidige toestand ook heel raar, en ze zijn heel blij om even gezellig iets met elkaar te kunnen doen. De positieve reacties de we terugkrijgen zijn geweldig!”

Nog lang niet klaar
De zomervakantie is dus het perfecte moment geweest om dit project op te starten, maar ook als de scholen weer beginnen loopt project OFFLINE gewoon door. “We hopen deze dagen maandelijks te kunnen blijven organiseren en het gewoon een paar jaar te kunnen doen. Ook zijn we er nog mee bezig om eventueel een toffe film voor de Carmel scholen te maken en een campagne te creëren. We willen onze boodschap blijven verspreiden: wees je bewust van je sociale mediagebruik en maak je eigen keuzes. Iets vaker offline kan ook geen kwaad.”
Naast project OFFLINE is er ook nog een nieuw project over pesten in ontwikkeling, geïnspireerd op het boek Spijt van Carry Slee, én is de zuurstoffabriek aan het wachten tot ze van start kunnen met het project Kinderpassie. “Met Kinderpassie touren we met kinderen en jongeren langs de zorginstellingen door Twente. Door de coronacrisis is dit nog even uitgesteld, maar we kunnen niet wachten om te beginnen!”

Meer weten?
Het project OFFLINE is ook te vinden op de website van Kern met Pit. Daarnaast heeft de zuurstoffabriek een eigen Facebookpagina. De volgende projectdagen zijn 15 augustus (voor de leeftijdscategorie 13+) en 20 augustus (11 & 12 jaar) in Oldenzaal, en aanmelden kan via info@zuurstoffabriek.nl. Heb je vragen over het project dan kun je die natuurlijk altijd hieronder stellen!