Burgerinitiatief in de Aalanden levert prachtig gerenoveerde speeltuin op
Een verouderde speeltuin en een groep enthousiaste, bereidwillige ouders. Voeg daar nog een subsidie van provincie Overijssel aan toe, en je hebt alles wat er nodig was om in de Aalanden een prachtig burgerinitiatief tot stand te brengen. Een van de aanstichters is Engeline Plaggenmarsch, die met haar twee jonge kinderen vaak in de speeltuin aan de Vordensebeek te vinden is. Net als bij veel andere ouders kriebelde het bij haar al jaren om de wat verwaarloosde en eenzijdige speeltuin nieuw leven in te blazen.
“Via een buurman hoorden we dat je bij de provincie subsidies aan kon vragen voor dit soort kleine initiatieven. Met een aantal buren hebben we de aanvraag opgesteld. We hebben in het plan aangegeven dat we graag de veiligheid en de sociale cohesie in onze buurt wilden vergroten. Onze aanvraag werd goedgekeurd en in december 2017 kregen ik €3000,- op mijn rekening gestort. Toen begon het werk pas echt.”
“We hebben de buurt een aantal keer bij elkaar geroepen om te brainstormen over concrete mogelijkheden. Het stond voor ons voorop dat we een groene en veilige speelsituatie wilden creëren die aantrekkelijk zou zijn voor zowel jonge kinderen als iets oudere kinderen, maar ook voor volwassenen die graag ’s avonds bij elkaar komen voor een spelletje jeu de boules. Ook wilden oude bosjes verwijderen en wildenwe fietssluizen maken om de veiligheid voor jonge kinderen te vergroten.”
“We hebben zoveel mogelijk met natuurlijke materialen en restmateriaal gewerkt. Zo is er een hut gemaakt van wilgentakken. Twee buurvrouwen hebben die op een zaterdag vakkundig in elkaar geknutseld. Via een buurtbewoner konden we bij de school voor speciaal onderwijs terecht voor twee mooie houten banken, boomstammetjes voor een opstakelbaan en boomschors voor op de grond. We hebben ook pingelpaaltjes en een duikelstang aangeschaft. Daarnaast is er met restmateriaal van de ROVA een jeu de boules-baan gerealiseerd.”
“Het is mooi om te zien hoeveel je samen tot stand kunt brengen en hoeveel energie er in zo’n wijk zit. Met elkaar blijk je al snel een groot netwerk te hebben waarin veel bereidwillige mensen zitten. Op zo’n manier hebben we veel kosten kunnen besparen. De een regelde een graafmachientje, de ander verzamelde wilgentakken en weer een ander knapte de pingpongtafel op.”
“De gemeente juichte onze plannen toe. Ze hadden alleen wat opmerkingen over materiaalkeuze en veiligheid. We hebben met hen afgesproken dat wij vanaf nu verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de speeltuin, maar dat is geen probleem. Door onze gezamenlijke inzet voelt het ten slotte een beetje als ons kindje!”