SamenOuderen in Zwolle is coronaproof gebleken
“We hadden net voor coronatijd met zo goed als alle betrokkenen in Zwolle de beweging SamenOuderen opgezet, een samenwerking voor zorg, welzijn en de maatschappij. WijZ Welzijn is daar de kartrekker van. Op het platform SamenZwolle hadden we in kaart gebracht wat er allemaal te doen is aan activiteiten in de stad voor ouderen! En toen brak corona uit.”
Aan het woord Marlous Holster van Wijz Welzijn. Ze is er welzijnswerkster en ook adviseur programmering voor alles wat er te doen is voor ouderen. En dat is een heleboel. Alleen op gebied van sport zijn er bijvoorbeeld vanuit WijZ al honderd groepen in de stad. Die dubbelfunctie maakt dat Marlous als geen ander weet aan welk welzijn er behoefte is, waar iemand zorg nodig heeft, waar er gaten vallen in de programmering. Want als welzijnswerkster staat ze midden tussen de doelgroep. Dat blijkt ook wel tijdens het telefonisch interview dat even onderbroken moet worden omdat een dementerende man met zijn scootmobiel rondom wijkgebouw De Terp op zoek is naar… “Dat is een dolende man, die moet ik even te woord staan hoor, even wachten.” Door de telefoon zijn flarden van het gesprek op te vangen. …naar de fysio… …ja maar die is dicht vandaag… …kopje koffie? Melk? Suiker?...” Terug aan de telefoon. “Kijk, daar moet ik dus even alert op zijn.”
Een mooie dag in het verschiet
SamenZwolle herbergt alle activiteiten die er in Zwolle te doen zijn. Op www.samenzwolle.nl/samenouderen is dat gespecificeerd naar ouderen. De PR en marketing die van daaruit ondersteund wordt door SamenZwolle is helemaal op de ouderen ingericht, dus ook via flyers, kranten en een groot netwerk aan (zorg)parners die zich hebben aangesloten. “Daardoor kunnen mensen voortdurend uitzien naar een mooie dag in het verschiet, want er is altijd iets te doen. Daar zorgen we voortdurend voor. Dat er ook een ritme zit in de activiteiten, en dus in die mooie dagen om naar uit te zien!
Twee dagen voordat Nederland on hold ging door corona, dacht ik nog: wat hebben we hier hard aan gewerkt en wat staat het stevig hier in Zwolle…
We geven er voorkeur aan activiteiten te ontplooien buiten de zorginstellingen, zodat we voor mensen plekken kunnen creëren met focus op normaliseren. Ook als je 90 bent hoor je nog in de maatschappij. Neem VV Berkum, de voetbalclub wilde haar maatschappelijk rol vergroten. Wij zorgen er nu voor dat er geregeld mensen in hun kantine iets doen. Met de vrijwilligers van Berkum erbij is dat harstikke leuk. En buiten wordt er gevoetbald, dus als iemand even langs het veld een kijkje wil nemen kan dat ook!
Maar als er meer een vorm van zorg nodig is, kunnen we heel snel schakelen naar die zorg, omdat we telkens bewegen tussen zorg, welzijn en maatschappij.”
Tweesporen beleid
Op die manier vervult Wijz, samen met alle andere betrokken partijen het welzijnswerk in de stad, zonder veel gebouwen te hebben. “Zo hebben we een reeks vaste evenementen, zoals DansLokaal voor ouderen in Hedon. En er zijn overal in de stad de Buurtkamers, zoals die in de kantine van Berkum. Dat kan ook bij een zorglocatie zijn, zoals ‘De Bovenkamer bij Driezorg met bijeenkomsten over het geheugen. Essentieel is dat we het altijd met ondersteuning van andere (zorg)partijen doen. Zo behuizen we de plekken samen.”
De kletslijn
“Dankzij die flexibele mogelijkheden en de goede basis die we hebben met elkaar hebben in de stad kwam na een stevige brainstorm gelijk al in het eerste weekend na de lock down De Kletslijn van de grond. Een alternatief om de mensen toch te blijven bereiken. Konden ouderen beeldbellen met elkaar, met ons, met vrijwilligers, dat was een succes!
Ik ben ook als clown op pad gegaan. Rood neusje op en dan bij heel schrijnende gevallen de ramen gaan wassen. Voor je het weet staan ze dan in de voordeur en heb je een praatje te pakken. En terwijl er overal bandjes en theatervoorstellingen voor de tehuizen gehouden werden, stuurden wij onze muzikanten heel gericht naar die mensen waarvan we wisten dat die het heel slecht hadden. Waar zit de vraag, daar moet ons strijkorkest naar toe.”
“Dat was keihard werken. Maar we zijn er nog niet hoor. Ik denk ook meteen aan de komende tijd. Iedereen pakt de draad zo weer een beetje op. Dan is er minder tijd meer voor elkaar, dan moet je weer werken in plaats van omzien naar de buren.”
Bestaansrecht
SamenOuderen heeft onbedoeld zijn bestaansrecht in coronatijd bewezen. “We hebben laten zien dat we op die manier in de haarvaten van de samenleving zitten. Als een maaltijdbezorger of een boodschappenhulp wegviel, hadden we dat heel snel op ons netvlies en konden we er actie op zetten. Maar corona heeft ons ook nieuwe dingen geleerd. Die kletslijn bijvoorbeeld. We gaan ook tv maken, samen met RTV Focus. Dan kunnen ouderen die het huis niet meer uit kunnen toch naar moeder en dochter van 90 en 65 jaar oud kijken die de dansvloer opgaan tijdens DansLokaal. En misschien dat ze dan thuis ook nog een beetje mee dansen?”