Nieuwsbericht

Een nieuw thuis voor de bijen in gemeente Almelo

Profielfoto van Kate Wissink
26 april 2020 | 3 minuten lezen

Bornerbroek krijgt er een groen initiatief bij: de bijenstal. Het burgerinitiatief, dat is opgezet vanuit imkersvereniging ’t Lemenschoer, wordt gebouwd bij Erve Peeze. Erve Peeze is een oude boerderij die sinds kort in ere is hersteld en een goed beginpunt vormt voor een wandeling in De Groene Delta, een natuurgebied dat tevens net is geopend. Om erachter te komen hoe het project tot stand is gekomen hebben wij met Herman van Limbeek gesproken, één van de leden van de projectgroep.

Een bijenstal
Wat is dat? Velen denken bij een stal aan een plek waar je koeien of varkens houdt, en voor bijen is dat eigenlijk niet anders. “Twee kasten achter het huis met een dakje erboven is eigenlijk al een bijenstal” legt Herman uit. “Het gaat erom dat zowel jijzelf als de bijen bescherming hebben. Overdag kunnen de bijenkasten wel naar buiten, maar ’s winters en in het najaar hebben ze die beschutting nodig.” Zelf is hij in het vak terecht gekomen toen hij twee jaar geleden een cursus begon die zijn interesse wekte. Via daar is hij bij imkersvereniging ’t Lemenschoer terecht gekomen. “Wat wij nu maken is een grote verenigingsstal. Uiteindelijk moet er plaats zijn voor zo’n 10 tot 15 kasten.”

Uniek in Nederland
’t Lemenschoer heeft al een andere verenigingsstal, maar die moet op den duur weer afgebroken worden. Bovendien kan wat uitbreiding kan geen kwaad, aldus Herman. “Deze bijenstal wordt uniek in Nederland. Het is een modern ontwerp. In plaats van de traditionele vorm wordt de stal gebouwd in de vorm van de ruit van Almelo. De voorkant wordt helemaal gesloten met een RVS raster met speciaal uitgesneden patronen in honinggraatvorm, en het dak wordt een groen dak.”

Educatie
Naast een nieuw thuis voor de bijen gaat de stal ook een tweede functie krijgen: als educatieruimte. Met kleinere kasten worden er straks op dezelfde locatie ook nieuwe koninginnen en volken gecreëerd. “We kunnen straks dus het hele traject laten zien van begin tot eind. Nu geven we ook al cursussen in het Natuurhuus, maar dit willen we naar de nieuw bijenstal verplaatsen. De bedoeling is dat we niet alleen cursisten gaan ontvangen, maar bijvoorbeeld ook basisscholen. We willen meer doen met de educatie naar buiten toe.”

Bijen onder de aandacht
“Erve Peeze is een plek waar in de toekomst erg veel mensen samen zullen komen, bijvoorbeeld om te gaan wandelen. Als je daar zo’n stal hebt staan roept dat vragen op, mensen raken geïnteresseerd” aldus Herman. “Daar gaat het eigenlijk om, dat mensen interesse in het vak krijgen maar zich ook vooral meer bewust worden van de bijen.” Volgens Herman is het effect dus veel groter dan alleen ‘de bijen zelf en een beetje honing’. Het gaat niet goed met de bij in Nederland, maar als mensen er rekening mee gaan houden kunnen we daar wat aan doen. “Dingen als meer planten en bloemen inzaaien, minder bestrijdingsmiddelen gebruiken, rekening houden met de omgeving: dat maakt een verschil.”

Financiering
Zoals Herman zelf zegt, ze begonnen het project met een ‘budget van 0’. “Maar” zo vertelt hij, “ik moet eerlijk zeggen dat we toch vrij snel een aantal financieringen binnen hebben gekregen. Dat mensen het nut inzien van wat we doen heeft ontzettend geholpen.” De eerste bijdragen kwam van Kern met Pit. Daarnaast heeft het project geld ontvangen van het Algemeen Nut Hengelo, de Rabobank, en via een emballage-actie bij de lokale supermarkt die ze zelf hebben opgezet. Bedrijven hebben ook de mogelijkheid om het project te sponsoren. De honinggraattegels die de voorkant van het gebouw gaan vormen zullen straks gegraveerd zijn met de namen van 50 bedrijven die hebben bijgedragen. “Dat geld gaat straks naar de aankleding van de stal.”

- tekst gaat verder onder de foto -

Goed team
Als tip wil Herman meegeven dat je moet zorgen dat de communicatie goed is, en dat er goede afspraken zijn binnen het team. “We hebben geprobeerd iedereen zijn kwaliteiten te benutten. Stapje voor stapje zijn we aan het werk gegaan, met een heldere doelstelling en goede afspraken over wie wat doet. Onderling moeten we elkaar er ook op kunnen aanspreken wanneer iets niet werkt. Als je druk bent, geef het even aan, dan regelen we dat iemand anders even helpt.” Om deze communicatie up-to-date te houden, hebben ze een whatsapp groep aangemaakt. Daarnaast is er iemand die alles registreert en weer deelt met de groep. “We keren elke keer weer terug naar ‘hier zijn we mee bezig, en dit gaat het worden’.”

Bijna klaar met de bouw
Volgens de planning zou de bijenstal in Mei klaar moeten zijn. De coronacrisis zorgt uiteraard voor verhindering, maar ook nu wordt er nog met 3 personen tegelijkertijd doorgewerkt. Momenteel zit het dak er al op, en binnenkort zal het dus mogelijk zijn om het totale project te komen bewonderen. Mocht je nou graag wat meer willen weten, dan kan het burgerinitiatief ook gevonden worden op de website van Kern met Pit. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om hieronder vragen te stellen. Samen kunnen we elkaar verder helpen!