Buurtinitiatief : kale grasstrook omgetoverd tot groene oase
Anderhalf jaar geleden besloten buurvrouwen Michele Gerbrands, Loes Buijvoets, Trieneke Wubs en Ingrid Konjer dat ze niet langer tegen een kale grasstrook aan wilden kijken. Dit was het startpunt van talloze vergaderingen, eindeloze glazen thee, chocolade en dubben over subsidiemogelijkheden en offertes. “We zijn gaan dromen over een plan om dit gebied in een groene oase te veranderen”, vertelt Trieneke Wubs, één van de initiatiefneemsters. “En dat heeft tot prachtige resultaten geleid.”

Het ontwerp voor de groene stadsoase in de Van Ummenstraat en Radewijnsstraat in Zwolle is ontstaan in het Natuuratelier van Natuur voor Elkaar. Dit zijn creatieve sessies waarin Natuur voor Elkaar initiatiefgroepen helpt om hun plan een stap vooruit te helpen. “Daar hebben we met 25 buurtbewoners, tijdens drie sessies, het ontwerp gemaakt”, vertelt Michele Gerbrands, een van de initiatiefneemsters. Het was belangrijk dat alle bewoners betrokken waren, niet alleen om de financiering rond te krijgen, maar ook omdat zij zelf verantwoordelijk zullen zijn voor het onderhoud. Achterbuurvrouw Willeke is bij de feestelijke opening. Zij zou zo’n initiatief ook graag in haar straat zien. “Van mij mag het wel! Nu ben ik de enige die wat in de tuin heeft staan. Vogeltjes, egeltjes, alles komt bij mij in de tuin.” Tweede kans “Hier heb je hedera, hortensia en ook fruitbomen, vooral appel- en perenbomen.” Erik Holland van SIGHT Landscaping wijst de verschillende planten aan in de groenstrook. De beplanting bestaat voornamelijk uit inheemse, biologische soorten. Een deel van de planten is ook ‘tweedehands’. “De bewoners zagen dat verderop in de wijk een oude flat werd gesloopt en daar stonden nog planten,” vertelt Holland. “Toen hebben zij zelf gevraagd of ze die planten mochten redden en hergebruiken.”
Hulp van de hoveniers
De hoveniers hebben de groene oase gerealiseerd en ondersteunen de bewoners bij het onderhoud. “De bewoners moeten het zoveel mogelijk zelf doen. Maar ze kunnen hun vragen bij ons kwijt en we komen regelmatig langs om te kijken en advies te bieden.” Holland wijst naar de wilde haag die om de groenstrook heen geplant is. “Deze haag heeft verschillende soorten, zoals liguster en meidoorn. Als deze gaat groeien, ontploft het echt. Als je dan niet weet hoe je de haag moet snoeien, kan dat verkeerd gaan. Daarom is het mooi om onze vakkennis in te kunnen zetten.” Zo zorgen de hoveniers en bewoners ervoor dat de groene oase toekomstbestendig is.
3 kilo nieuwe bewoners
Bij de opening is de straat gevuld met enthousiaste bewoners, buren en betrokkenen van onder andere gemeente Zwolle en provincie Overijssel. Wethouder Anja Roelofs van gemeente Zwolle spreekt haar lof uit over de groene oase. “De realisatie van deze stadsoase is ongetwijfeld een mooie blauwdruk voor andere wijken hier in Zwolle.” Ook krijgen de vier initiatiefneemsters nog een cadeau: drie kilo wormen! “Die wormen gaan we zo meteen uitzetten in de vernieuwde bodem. Dat is een nieuwe start voor jullie en de Diezerhof!”
Deze groenstrook is tot stand gekomen met de steun van verschillende fondsen: Natuur voor Elkaar van provincie Overijssel, GroenDoen Fonds van Trees for All, ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds, het Cultuurfonds, Postcode Loterij Buurtfonds en gemeente Zwolle en de expertise van SIGHT Landscaping.