Overzicht subsidieregelingen voor sportverenigingen en sportbedrijven om te verduurzamen
In Nederland wordt verduurzaming van sportaccommodaties steeds belangrijker. Zowel de overheid, NOC*NSF als sportbonden moedigen sportverenigingen en sportbedrijven aan om te investeren in verduurzaming van hun accommodaties. Dit is echter niet altijd eenvoudig, aangezien de financieringskosten voor veel sportverenigingen de afgelopen tijd aanzienlijk zijn gestegen. Gelukkig zijn er diverse regelingen beschikbaar, zowel op provinciaal als landelijk niveau, om de financiële lasten om te kunnen verduurzamen te verlichten. Hieronder een kort overzicht:
Provinciale mogelijkheden
Sportverenigingen in de provincie Overijssel hebben momenteel toegang tot twee regelingen die gericht zijn op verduurzaming van sportaccommodaties: de Geld-Terug-Actie en de Sociale Hypotheek. Let op: de aanvraagtermijn voor beide sluit op 30 november 2024 om 17:00.
De Geld-Terug-Actie is er onder andere voor sportverenigingen die al energiemaatregelen hebben getroffen of die recent een energieonderzoek hebben laten uitvoeren. Verenigingen kunnen subsidie aanvragen voor energiemaatregelen die zijn aanbevolen in een energieonderzoek dat niet ouder is dan drie jaar. Dit kan sportverenigingen helpen om een deel van hun investeringen terug te verdienen.
Daarnaast is er de Sociale Hypotheek, een subsidie bedoeld voor multifunctionele accommodaties (Mfa's). Sportverenigingen die een pand beheren met een openbare ontmoetingsfunctie kunnen tot maximaal € 15.000 subsidie aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen. Ongeveer 20% van de aanvragers heeft naast een ontmoetingsfunctie ook een sportfunctie. Deze regeling biedt daarmee niet alleen steun aan de sport, maar stimuleert ook maatschappelijke betrokkenheid.
Landelijke regelingen
Op landelijk niveau zijn er twee regelingen, één voor de sportverenigingen en één voor de sportbedrijven die kunnen helpen bij verduurzaming: de BOSA-regeling en de SPUK Stimulering Sport. Tot slot is er een lening tegen aantrekkelijke rente mogelijk om verduurzamingsmaatregelen te financieren.
De BOSA-regeling (Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties) bestaat sinds 2019 en biedt sportverenigingen de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor bouw, onderhoud en de aanschaf van sportmaterialen. Bovendien kunnen verenigingen subsidie ontvangen voor activiteiten die gericht zijn op energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en klimaatadaptie. Vanaf 1 januari 2025 kunnen er weer nieuwe aanvragen worden ingediend voor deze regeling.
De Specifieke Uitkering Stimulering Sport (SPUK) is gericht op gemeenten en sportbedrijven. Deze regeling is in het leven geroepen om gemeenten en sportbedrijven te compenseren voor de btw die zij niet langer kunnen aftrekken bij investeringen in sportaccommodaties. Met de SPUK-regeling kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor onder meer nieuwbouw, verbouw, onderhoud en beheer van sportaccommodaties, zoals de aanleg van velden of het vervangen van verouderde verlichting. Dit ondersteunt de ontwikkeling en instandhouding van duurzame sportinfrastructuur.
Overige financieringsmogelijkheden
Naast subsidies kunnen sportverenigingen ook kiezen voor een lening om verduurzamingsmaatregelen te financieren. Het BNG Duurzaamheidsfonds biedt sportverenigingen de mogelijkheid om een sportlening aan te vragen tegen een aantrekkelijke rente. Deze lening wordt ondersteund door de Stichting Waarborgfonds Sport, wat de lening financieel aantrekkelijker maakt voor verenigingen die willen investeren in duurzame oplossingen.