Nieuwsbericht

UITNODIGING Netwerkevenement Positief Gezond Overijssel

Kom jij ook naar Positief Gezond Overijssel op 24 oktober? Overijssel heeft de ambitie om de gezondste provincie van Nederland te worden. En daar hebben wij jou bij nodig. Deze dag staat in het teken van het samen versterken van gezondheid en vitaliteit.

Profielfoto van Samen Voor Elkaar
30 september 2024 | 4 minuten lezen

Alleen samen met initiatiefnemers, beleidsmakers en professionals vanuit zorg, sport, welzijn en onderwijs kunnen we deze ambitie realiseren. Op 24 oktober brengen we dit netwerk bij elkaar, om het moois dat al gebeurt rond gezondheid en vitaliteit in Overijssel te delen en verder te versterken. 

Sabine Uitslag verzorgt een keynote over haar stelling dat een mens op zichzelf niet innovatief is. Je kan pas innovatief worden als je anders kijkt en daardoor anders denkt! Volgens Sandra Koster, ambassadeur Positieve Gezondheid van provincie Overijssel, is het bovendien tijd om op een andere manier naar gezondheid te kijken. Hoe werken we samen aan een positief, gezond Overijssel? Dat is de vraag die we deze dag met elkaar willen beantwoorden. 

In drie rondes met deelsessies word je geïnspireerd en ga je met elkaar in gesprek. Bijvoorbeeld over positieve gezondheid in de wijk en het versterken van mentale gezondheid. Bovendien presenteren meerdere initiatieven zich. Kortom, het belooft een inspirerende dag te worden. Waarin je kennis zult opdoen en delen en je nieuwe en bekende mensen uit het netwerk ontmoet.

Programma 

09.00 Inloop

09.30 Plenair Programma
Dagvoorzitter Gaetana Ferla gaat in gesprek met gedeputeerde Tijs de Bree over de ambities van de provincie. Vervolgens met een aantal mensen die vanuit verschillende samenwerkingsverbanden en organisaties bijdragen aan een Positief Gezond Overijssel. Sabine Uitslag geeft een inspirerende keynote over haar stelling dat een mens op zichzelf niet innovatief is. Je kan pas innovatief worden als je eerst anders kijkt en anders denkt!

11.00 De uitdaging: domeinoverstijgend samenwerken!
Het versterken van gezondheid en vitaliteit door samenwerking tussen de zorg en het sociaal domein. Zorgverleners zien dagelijks mensen voor wie de oplossing niet ligt in een pilletje of medische behandeling, maar in bijv. een gezondere leefstijl, meer sociale contacten of een andere invulling van hun vrije tijd. In deze sessie zien we mooie voorbeelden van domeinoverstijgend samenwerken om patiënten beter te kunnen ondersteunen. Ook is er aandacht voor de uitdagingen die deze samenwerking met zich meebrengt. 
Initiatieven: Beweegmakelaar, PG 1e lijn Slangenbeek.

11.00 Positieve Gezondheid in het onderwijs
In deze sessie kijken we naar een aantal voorbeelden waar Positieve Gezondheid in het onderwijs is geïntroduceerd met als doel de gezondheid van studenten en docenten te versterken. Wat zijn de ervaringen en opbrengsten van deze vernieuwing in het onderwijs? En welke obstakels komt men tegen bij de introductie van PG in het onderwijs? 
Initiatieven: ROC van Twente, Landstede MBO, De Twijn. 

11.00 Positief Gezond Overijssel – Waarom? 
In deze sessie staat het "waarom" van Positief Gezond Overijssel centraal, met als doel om in 2030 de meest gezonde en vitale inwoners van Nederland te hebben. De achtergrond en ontwikkelingen in verschillende regio’s worden gedeeld waarna de interactie met elkaar wordt aangegaan.

11.00 Slapen en ontspanning, Leo van Woerden
Inspirerende sessie over de werking van het brein. De rol van slaap en hoe om te gaan met stress

11.00 Een kijkje in de spreekkamer, Leontien Hommels
In een verrassende workshop hoor en zie je twee cliënten vertellen wát in het Positieve
Gezondheid gesprek wat bij hen heeft geleid tot een ommekeer. Je krijgt inspiratie en
concrete handvatten om Positieve Gezondheid toe te passen.

12.00 – 13.00 Pauze met lunch en mogelijkheid voor netwerken 

13.00 Samenwerking voor Mentale Gezondheid
In deze sessie presenteren we een aantal innovatieve oplossingen die inzetten op samenwerking tussen de GGZ en het voorliggend veld. Het doel is om mensen laagdrempelig en vroegtijdig ondersteuning te bieden bij de mentale uitdagingen die zij ervaren.
Initiatieven: @Ease, Vriendendiensten, Instapteams.

13.00 Wijkgerichte aanpak I
Deze sessie gaat over hoe organisaties met inwoners in de wijk kunnen samenwerken om de gezondheid en het welzijn van wijkbewoners te versterken. Een aantal mooie voorbeelden worden gepresenteerd. Ook wordt ingegaan op een aantal belangrijke uitdagingen, waaronder het borgen van succesvolle initiatieven. 
Initiatieven: Buur & Zo, Dorpsondersteuners, Elke Tukker Bewust Gezond.

13.00 Ondersteuning van initiatieven; subsidies, fondsen en initiatievencoaches 
Benieuwd naar welke ondersteuning er is voor initiatieven die bijdragen aan een Positief Gezond Overijssel? Tijdens dit uur kom je hier meer over te weten. 

13.00 Gemotiveerd aan de slag met mijn Positieve Gezondheid, Jan Willem Leidekker
In deze workshop kom jij in beweging en formuleer jij een concrete eerste stap naar jouw veranderwens. Hiermee ga jij vanaf morgen aan de slag!

13.00 Alles op tafel? Spelen met Positieve Gezondheid, Serge Metselaar
Een kennismaking met het spel Alles op Tafel waarmee je Positieve Gezondheid op een laagdrempelige en speelse wijze kunt introduceren bij mensen. Ook maak je kennis met de gesprekstool Een Ander Gesprek, waarmee je in 1 op 1 gesprekken op een laagdrempelige wijze in gesprek kunt gaan met behulp van Positieve Gezondheid.

14.15 Inwoners aan zet
Het belang van burgerinitiatieven voor een Positief Gezond Overijssel. Vaak worden hele passende oplossingen bedacht door gemotiveerde en creatieve doeners. Deze mensen, die precies weten wat er nodig is en bovendien anderen in beweging kunnen krijgen, maken daadwerkelijk het verschil. Hoe kan de provincie deze lokale initiatiefnemers ondersteunen en zorgen dat we op de kracht van de inwoner verder kunnen bouwen?
Initiatieven: Twentse Noabers, 2Diabeat.

14.15 Wijkgerichte aanpak II
Net als bij de sessie ‘wijkgerichte aanpak I’ worden in deze sessie mooie voorbeelden van wijkgerichte initiatieven gepresenteerd. Hoe vindt samenwerking tussen de diverse organisaties in de wijk plaats? Wat is de rol van inwoners en hoe worden zij betrokken bij het initiatief? En wat zijn naast belangrijke uitdagingen, de werkzame elementen die deze initiatieven juist tot een succes maken? Relevante vragen die aan bod komen in deze sessie over een wijkgerichte aanpak.  
Initiatieven: Slangenbeek Gezond, Buurtgeluk, Living Labs in o.a. Deventer, Hengelo, Almelo en Apeldoorn.

14.15 Positief Gezond Overijssel - Verbinden
In deze sessie ligt de focus op het "hoe" van Positief Gezond Overijssel, waarbij concrete activiteiten worden bedacht voor de zorg, welzijn, onderwijs, werkomgeving en leefomgeving. Door middel van een creatieve brainstormsessie worden ideeën uitgewisseld over manieren om Positief Gezond Overijssel verder te verbinden en te versterken.

15.15 Pauze

15.30 Plenaire afsluiting
We kijken samen terug op de hoogtepunten van de dag en wat deze dag verschillende aanwezigen heeft gebracht. Ook kijken we vooruit naar de toekomst. De ideeën en de energie die vandaag zijn ontstaan, vormen de opmaat voor Positief Gezond Overijssel. Na een speciale en inspirerende afsluiter gaat iedereen gegarandeerd met een glimlach naar de gezonde netwerkborrel. 

Ben jij erbij op 24 oktober? Meld je dan aan voor het evenement Positief Gezond Overijssel via deze link

Dit evenement is een initiatief van provincie Overijssel in samenwerking met TOPFIT en Health Valley.