Blog

Inspirerend voorbeeld: In Vechtgenotenhuis staat mens achter de patiënt centraal

Mensen met kanker vinden luisterend oor bij vrijwilligers
Profielfoto van Esther Moes
1 april 2025 | 3 minuten lezen

Als mensen kanker krijgen, staat hun leven op de kop, en ook dat van hun naasten. Het Vechtgenotenhuis helpt mensen leven met en na de ziekte. Met lotgenotencontact, ontspannende activiteiten en bovenal een luisterend oor. ‘Kanker heeft impact op alle aspecten van je leven: je relatie, je werk, hoe je omgaat met tegenslagen en angst. We helpen mensen om hiermee om te gaan, zowel de patiënten als hun dierbaren. En we zijn er ook voor nabestaanden. De focus ligt bij ons niet op de ziekte, maar op de mens erachter’, zegt coördinator Irma Veneman.

Organisatie
Het Vechtgenotenhuis bestaat sinds 2008. Het is 1 van de 80 centra van overkoepelende organisatie IPSO (Instellingen Psycho Sociale Oncologie). Dat die aandacht belangrijk is voor mensen met kanker, is wetenschappelijk aangetoond: uit onderzoek dat IPSO liet uitvoeren blijkt dat 70 % van de mensen die in zo’n centrum komen, een grote tot zeer grote verbetering zien in alle aspecten van hun leven.

Alles mag er zijn
In Ommen kunnen gasten naar het Vechtgenotenhuis, een landelijk gelegen boerderij in de bossen, maar de vrijwilligers zijn ook actief in het ziekenhuis in Hardenberg. ‘Onze 60 vrijwilligers hebben op beide locaties aandacht voor de patiënt als mens. In het ziekenhuis komen mensen natuurlijk voor hun medische traject. De afdeling oncologie daar is geweldig, zij geven ook graag aandacht. Maar in de zorg is de werkdruk ook heel hoog. Onze vrijwilligers in het ziekenhuis zijn aanvullend op de medische zorg: ze hebben tijd om ook het verhaal achter de ziekte te horen. Soms willen mensen praten over kleinkinderen of hobby’s, de dingen die hun leven mooi maken. Maar de gesprekken gaan ook over angst voor uitslagen, onzekerheid over de toekomst of bezorgdheid over de partner. En ook de naasten kunnen hun verhaal kwijt. Tegen je zieke partner of je zieke ouder zeg je niet makkelijk dat je bang bent of dat je het zorgen loodzwaar vindt. Dat kan je tegen de vrijwilliger wel zeggen, alles mag er zijn. En als mensen geen behoefte hebben aan een gesprek kan dat natuurlijk ook. We dringen niks op’.

Positieve Gezondheid
In de mooie bossen bij Ommen staat het Vechtgenotenhuis, een sfeervolle monumentale boerderij die open staat voor (ex-)kankerpatienten en hun naasten als warme en veilige ontmoetingsplek. Er zijn lotgenotengroepen, lezingen en informatie, maar ook creatieve en ontspannende activiteiten die kunnen bijdragen aan het welbevinden. Op beide locaties wordt positieve gezondheid bijna vanzelfsprekend toegepast. ‘De ziekte is bij alle mensen waarmee we praten natuurlijk de aanleiding voor het gesprek. Maar het gaat bijna nooit over de medische kant. De vrijwilligers hoeven niet te weten wat er aan de hand is, iedereen kan kwijt wat ‘ie kwijt wil. Het gaat om persoonlijke aandacht en onze vrijwilligers zijn heel goed getraind om aan te voelen waar mensen wel of geen behoefte aan hebben’.

Samenwerken
Irma is coördinator externe contacten. Ze onderhoudt de contacten met het Hardenbergse ziekenhuis maar ook met samenwerkingspartners. Ze volgde een e-learning over positieve gezondheid van Fontys Hogeschool en deed een lokaal coachingstraject met samenwerkingspartners in het Vechtdal. ‘Formele en informele zorg werken hier goed samen. Als Vechtgenotenhuis hebben we contacten met onder andere huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten in de wijde regio. We vinden elkaar in de gedeelde visie dat het gesprek met patiënten niet alleen over hun ziekte moet gaan maar over hun hele mens-zijn. Dat betekent dat je tijd moet vrijmaken om te oefenen en je organisatie moet meenemen. We leren van elkaar en ontwikkelen ons samen’.

Dat formele en informele zorg elkaar door positieve gezondheid nu beter weten te vinden, levert grote voordelen op, ziet Irma. ‘We kunnen mensen warm overdragen naar elkaar. Huisartsen kunnen mensen die met kanker te maken krijgen wijzen op het Vechtgenotenhuis. Is die stap te groot, dan kan de welzijnscoach bijvoorbeeld de eerste keer even meegaan. En omgekeerd weten wij voor onze bezoekers bijvoorbeeld welke fysiotherapeut gespecialiseerd is in lymfe-oedeem. We voeren allemaal op onze eigen manier een breder gesprek met de mens die zich bij ons meldt om er zo achter te komen hoe we voor deze individuele patiënt het verschil kunnen maken. Daar investeren we tijd in, en dat levert ons en onze gasten heel veel op’.

Meer lezen over het Vechtgenotenhuis of contact opnemen? Kijk op www.vechtgenoten.nl of voor andere centra op www.ipso.nl.