Print blogartikel
Blog
Inspirerend voorbeeld: Positieve gezondheid aan de keukentafels in Stadshagen
Wijkbewoners worden bevraagd over hun leven.
7 januari 2025 | 2 minuten lezen
Wat willen wijkbewoners?
In de wijk Stadshagen in Zwolle wordt dat niet door instanties of organisaties bedacht, maar gaan leden van het wijkpanel de buurt in om te horen wat er echt bij de 28.000 bewoners leeft. ‘We gaan met een frisse blik bij mensen aan de keukentafel zitten om ze te interviewen. Mensen kunnen hun verhaal kwijt bij een vrijwilliger uit de buurt. Iemand die niet vanuit een organisatie of instantie komt. Dat praat makkelijker. We willen de échte behoeftes van mensen horen’, legt voorzitter Martin Hendriksen van de Stichting Hof van Welbevinden uit. De leefgebieden van Positieve Gezondheid zijn bij die gesprekken een belangrijke rode draad.
Kracht uit de wijk
In de wijk zijn bewoners al eerder betrokken. Vanaf 2014 kwamen al heel veel wijkbewoners vrijwillig in beweging om de Stadshoeve te realiseren, met steun van de gemeente Zwolle en onder leiding van Hendriksen. Een prachtige wijkboerderij, ontmoetingsplek in het groen voor jong en oud. ‘Daarvoor kwam al zoveel kracht uit de wijk. Een architect uit Stadshagen tekende het ontwerp, scholen werden erbij betrokken, er was een grote groep vrijwilligers die hielp bij de realisatie’.
Positieve Gezondheid als middel
Omdat die kracht uit de wijk naar meer smaakte, ontstond vier jaar geleden het idee om Positieve Gezondheid als middel in te zetten om de behoefte van wijkbewoners in kaart te brengen. 14 vrijwilligers deden de cursus. ‘Er is een kernteam gevormd waarin wijkbewoners zitten en professionals uit de eerstelijns zorg. Domein overschrijdend, dus zowel professionals uit de zorg zoals huisartsen en fysiotherapeuten als professionals uit het welzijn. Samen met de wijk willen we een visie ontwikkelen die gebaseerd is op waar mensen echt behoefte aan hebben. Er wordt nog vaak gedacht vanuit organisaties en instanties en de processen die daarbij horen. Nu gaan we frank en vrij de wijk in om het van onderaf te horen’.
Eenzaamheid
In enkele sessies is in kaart gebracht wat de doelgroepen in de wijk zijn. De vrijwillige interviewers gaan eerst in gesprek met ‘drukbezette ouders’ en ‘jongeren’ om te horen wat bij hen speelt. Hendriksen verwacht dat, bij het invullen van het spinnenweb van positieve gezondheid, eenzaamheid bij alle doelgroepen naar voren komt. ‘Dat probleem zit heel diep in de samenleving en komt bij alle leeftijden voor. Mijn persoonlijke mening is dat als we dat zouden kunnen oplossen, we een enorme maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Eenzaamheid kan tot geestelijke en lichamelijke klachten leiden. Ik ben ervan overtuigd dat positieve gezondheid, dus kijken naar het hele leven van mensen en niet alleen naar de klachten, heel belangrijk is om zorgkosten terug te dringen’.
Ga gewoon aan de slag
Aan andere organisaties die met positieve gezondheid aan de slag willen, adviseert Hendriksen: ‘Ga gewoon aan de slag. Van fouten kan je leren. Het begint ermee dat je het met elkaar echt omarmt. Alleen je medewerkers een cursus laten doen is niet voldoende, mensen moeten intrinsiek gemotiveerd zijn om ermee aan de slag te gaan. Bij onze vrijwilligers is die motivatie echt groot. En dat hebben we nodig, want 28.000 wijkbewoners spreken is een hele grote klus’.
De droom die de voorzitter voor de toekomst heeft, is dat mensen in de wijk zich gehoord en betrokken voelen en weten dat hun leven zin heeft. Hendriksen: ‘Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met positieve gezondheid, heeft me dat een nieuw stuk zingeving in het leven gegeven. Dat gun ik iedereen’.
Meer informatie:
Martin Hendriksen: mjhendriksen@xs4all.nl
Website: www.hofvanwelbevinden.nl