Blog

Samen koken en eten bij inbeeld Hardenberg

Profielfoto van Tessa Deventer
7 oktober 2024 | 1 minuut lezen

Het was een hartenwens van de bezoekers van het bezoekerscentrum van InBeeld: samen koken en eten. De meesten van hen wonen in het asielzoekerscentrum en samen de keuken in biedt ontspanning en contacten. En ook de vrijwilligers van InBeeld zagen zo’n ontmoetingsplek helemaal zitten. Met de Sociale Hypotheek kon de droom waar worden gemaakt.

Een koelkast, een vriezer, een vaatwasser, kookplaten en andere keukeninventaris. Een hele aanschaf, waar Stichting InBeeld niet zomaar het geld voor op de plank had liggen. Maar gelukkig werd bestuurder-directeur Anne van den Hoek getipt over de Sociale Hypotheek. ‘De opzet –een mooi doel mogen realiseren en ‘terugbetalen’ met vrijwilligerswerk-  past helemaal bij onze stichting: we hebben maar 3,5 fte aan betaalde krachten en gemiddeld zijn er als we open zijn wel 50 mensen aan het werk. Bijna allemaal vrijwilligers en enkele stagiairs’.

InBeeld is zes dagen in de week open. Daar werd altijd al flink gebruik van gemaakt, vorig jaar door zo’n 25000 bezoekers. Nu de keuken klaar is, rijzen die bezoekerscijfers helemaal de pan uit: in het eerste kwartaal kwamen al 9500 mensen buurten. ‘Wij hoeven nooit publiciteit te zoeken of te adverteren, mensen komen vanzelf. Vooral de minderjarige asielzoekers vervelen zich in het azc. Als ze hier een keer zijn geweest nemen ze weer vrienden en buren mee. En dat is belangrijk om kennis te maken met de Nederlandse maatschappij’.

InBeeld organiseert ook een Maatschappelijke Dienst Tijd voor deze doelgroep. 16 jongeren koken in de MDT voor en met elkaar. Maar in de nieuwe keuken worden ook 1400 koekjes gebakken voor het Suikerfeest door vrouwen uit het azc en wordt samen gekookt en gegeten bij de iftar (de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan). ‘We stimuleren hiermee ook de participatie van vrouwen. Ze komen over de drempel voor het koken en eten, maar zien dan ook andere mogelijkheden zoals taalles en vrijwilligerswerk bij onder andere de kledinguitgifte’.

De keuken wordt al met al wekelijks gebruikt. Door de doelgroep, en ook door de vrijwilligers. Anne is er blij mee. ‘ Het is naast de koffiehoek het warme hart van ons gebouw geworden en het brengt ons verdieping. Samen koken en eten verbroedert. Met alleen onze normale gemeentelijke subsidie hadden we dit nooit kunnen doen. Nu verdienen we de keuken met onze vrijwillige inzet terug, hoe mooi is dat?’.