Blog

Trainers aan het woord: Rian Bron en Ria van Dorp

Inspiratie van de trainers van Medrie: Alles begint met de eerste stap.
Profielfoto van Jacquelien Nijboer
11 juni 2024 | 2 minuten lezen

Beginnen met Kleine Stappen                                                                                              

In een wereld waarin onze levens steeds hectischer lijken te worden en de druk om constant te presteren toeneemt, kan het gemakkelijk zijn om onze gezondheid en welzijn op de achtergrond te plaatsen. We streven vaak naar grote veranderingen, maar vergeten soms dat de reis naar een gezonder leven begint met kleine, haalbare stappen.                                                                                                                                                                                   

Dit is waar Positieve Gezondheid om de hoek komt kijken: een benadering die niet alleen kijkt naar de afwezigheid van ziekte, maar juist de focus legt op het versterken van onze veerkracht en ons welbevinden op alle aspecten van ons leven. Dat klinkt als een prachtig en groots concept. Maar is het niet te groot, vragen wij ons wel eens af.

Er zijn al mooie geluiden en ontwikkelingen te zien en het is belangrijk om deze te blijven zien tussen alle taaiheid en structuren die ‘meer gezondheid’ in de weg lijken te staan.

Toen we in aanraking kwamen met het concept zijn we gestart met het deelnemen aan de basistraining. Eigenlijk bij toeval, omdat niet alle plekken in de door ons georganiseerde scholing gevuld waren. Al snel raakten we geïnspireerd en ontstond de gedachte om trainer te worden. En zo rolden wij er geleidelijk in.

Maar vaak gaan vernieuwing en verandering niet zo gemakkelijk. Dan zijn de tussenstappen moeilijker te nemen, al is het eindpunt nog zo verleidelijk. Misschien heb je grootse doelen voor ogen zoals afvallen of stoppen met roken. Hoe demotiverend is het dan als het niet lukt en het risico van opgeven is dan levensgroot in beeld.

Dat maakt dat we in onze trainingen Positieve Gezondheid, naast dat we het spinnenweb en het breed kijken bespreken, ook veel aandacht geven aan ‘de kleinste stap’. Deze kleinste stap, waarbij je denkt ‘oh maar dat kan ik wel’, is wat ons betreft van groot belang. Het zetten van deze eerste kleine en zeker haalbare stap maakt dat het begin gemaakt is. En als het begin gemaakt is, ontstaat er het geloof in een haalbare volgende kleine stap. En al deze kleine stappen geven vooruitgang en mogelijk belangrijker nog het geloof in eigen kunnen. En dat draagt weer bij aan Veerkracht voor de uitdagingen van het leven.

Een deelnemer verzon een kleinste stap als vervolg op de trainingsbijeenkomst. Deze was dat het plastic van het boek ‘Handboek Positieve Gezondheid de huisartspraktijk’ gehaald zou worden. Wat een prachtige haalbare eerste kleine stap was dat. Het begin was gemaakt!

Positieve Gezondheid gaat over het verbeteren van je gezondheid zoals jij dat wilt en ook over het versterken van je veerkracht en het vinden van balans in je leven. Het begin maak je door het zetten van de eerste kleine haalbare stap. Zet die eerste stap vandaag nog en begin aan jouw Positieve Gezondheid.

Mocht je meer willen weten of willen afstemmen, neem dan contact op met Rian of Ria.

Rian Bron en Ria van Dorp, trainers Positieve Gezondheid bij Medrie
r.bron@medrie.nl 06-83975477 en  r.vandorp@medrie.nl 06-25043329