Blog

“Bedank je donateurs met een persoonlijk berichtje”

Ervaringstip #3 voor een succesvolle crowdfunding campagne
Profielfoto van Samen Voor Elkaar
11 maart 2024 | 2 minuten lezen

“Als je na een donatie snel een bedankje stuurt, toont dit aan dat je oprecht betrokken bent bij het project, maar ook hoe dankbaar je bent voor hun steun. Mijn tip is om daar alert op te zijn. Het platform biedt hier een goede mogelijkheid voor, maar je kunt natuurlijk ook een e-mail sturen”, adviseert Bas Plaisier namens de crowdfunding actie ‘Week van de Jonge Mantelzorger.’  

Zijn mede-initiatiefnemer Mirjam Diderich vult aan met nog een tip. “Zet niet te hoog in wat betreft het streefbedrag. Wees realistisch, dan haal je sneller je doel en ontvang je ook eerder de bijdrage van de Provincie Overijssel, mocht je daar voor in aanmerking komen. Heb je wel een groter budget nodig om je initiatief mogelijk te maken? Knip dan de activiteiten op in overzichtelijke delen”, is haar advies.  

Eerste keer regionale samenwerking  

Mirjam en Bas zijn als één van de eersten een crowdfunding campagne gestart op het platform Samen voor Elkaar. “Normaal gesproken organiseren we ieder jaar een kleine activiteit in de Week van de Jonge Mantelzorgers. Dit keer wilden we echter groot uitpakken. Samen met 8 collega organisaties hebben we hiervoor de handen inéén geslagen met als resultaat een prachtige dag in Ommen voor jonge mantelzorgers. Ze hadden de dag van hun leven. Prachtig om te zien”, kijkt Plaisier tevreden terug. “Dit was de eerste keer dat we op deze schaal hebben samengewerkt met collega organisaties. Dat is iedereen goed bevallen.” 

Alle consulenten op pad

Het idee om te gaan crowdfunden kwam van Mirjam. “We zagen een grote uitdaging om onze begroting sluitend te krijgen. De fondsen die we normaliter aanschrijven, ondersteunen dit soort eenmalige acties niet. Dus moesten we hiervoor op zoek naar andere financiële middelen. Via mijn man kwam ik op het pad van het nieuwe crowdfundingplatform Samen voor Elkaar van de provincie Overijssel.” Plaisier vult aan. “Alle consulenten van de deelnemende organisaties hebben aandacht gevraagd voor onze crowdfunding campagne. Hierdoor hadden we een behoorlijke dekking door de hele provincie heen. Als tegenprestatie kregen organisaties naamsvermelding op de website of tijdens het evenement. We moesten de campagne met twee weken verlengen om in de buurt te komen van het streefbedrag dat we hadden vastgesteld. Het bereik van het platform was in het begin natuurlijk ook kleiner dan nu het geval is. Gelukkig kwamen we in aanmerking voor co-financiering van de Provincie Overijssel.”  

Dag van hun leven

Het resultaat was er naar. Op zaterdag 3 juni 2023 konden 350 jonge mantelzorgers even lekker kind zijn dankzij de samenwerking tussen de acht organisaties Evenmens, Carinova, JMZ-GO, Mantelzorg Almelo, Saam Welzijn, Wijkracht, ZwolleDoet en Sociaal Werk de Kop. Met bussen kwamen ze uit alle delen van de provincie naar Outdoor Ommen om samen met lotgenoten om letterlijk en figuurlijk een dag in het zonnetje gezet te worden. “Met rappen, klimmen, muziekinstrumenten maken en graffiti spuiten konden ze even de zorgen van thuis vergeten. Ook zagen ze dat er heel veel andere kinderen in dezelfde situatie zitten en ook jonge mantelzorger zijn. Dat was voor hen heel waardevol. Ook om te weten dat ze er niet alleen voor hoeven te staan”, weet Diderich te vertellen.  

“Ook dit jaar zullen we dan ook weer stil staan bij de Week van de Jonge Mantelzorger om aandacht te hebben voor deze jonge kinderen die opgroeien met zorg verlenen, want zij verdienen onze steun.”   

Meld hier je initiatief aan https://initiatievensamenvoorelkaar.nl/nl/pages/start