Print blogartikel
Blog
“Benader als eerste vrienden en familie om te doneren”
Ervaringstip #2 voor een succesvolle crowdfunding campagne
8 maart 2024 | 2 minuten lezen
“Vraag als eerste je familie en vrienden om direct te doneren. Ook al is het een klein bedrag. Andere mensen gaan dan je actie sneller steunen. Goed voorbeeld doet namelijk volgen. Dit heeft bij ons de donatieteller snel verhoogd en ons een goede start gegeven.” Deze waardevolle tip geeft Seine Braakman van de crowdfunding-campagne Stop stille armoede in Hof van Twente je graag mee.
Seine Braakman is de kartrekker achter de succesvolle campagne Stop stille armoede waardoor de foodbus met gratis voedsel nu vaker kan rijden en ook meer locaties kan aandoen. “Op de eerste dag hadden we al 10% binnen. Daar wonnen we al direct vertrouwen mee bij mensen die ons nog niet persoonlijk kenden. We hebben ruim ons streefbedrag gehaald. En de teller loopt nog door.”
Zo verwacht Braakman binnenkort nog een aanzienlijke donatie te ontvangen van een echtpaar die tijdens hun 65e verjaardagsfeest een collecte heeft gehouden met de stichting als goed doel. “Dat vind ik echt prachtig. De crowdfunding campagne heeft onze naamsbekendheid een boost gegeven en veel nieuwe acties in gang gezet. We merken dat er meer betrokkenheid is ontstaan voor ons project. Zo organiseert een lerares van Saxion met leerlingen een inzamelingsactie voor ons en heeft het ROC flyers gemaakt en gedrukt om overal te verspreiden zodat mensen ook weten waar de foodbus staat. We zijn de Warmathon aan het voorbereiden, dit is een sponsorloop rond de Kersttijd.”
Zichtbaarheid is belangrijk
Naast dat Braakman de mobiele voedselbank nu vaker en meer kan laten rijden, heeft de stichting ook onlangs een tweede, grotere, winkel geopend net buiten het centrum van Goor. “Hier kan iedereen tweedehands kleding, bed textiel en schoenen kopen tegen de lage prijs van 3 euro. Met deze inkomsten kunnen we de voedselpakketten betalen. Dat kost ons wekelijks namelijk een kleine 1.000 euro aan inkoop. Er komt ook een naaiatelier zodat we oude kleding kunnen repareren of vermaken tot nieuw. Op de kleine locatie in het centrum gaan we alleen de inloop doen en speelgoed en kleding voor kinderen verkopen. Dat past daar wel, we willen die locatie ook niet kwijt. Deze is mooi midden in het centrum gevestigd en is heel belangrijk voor onze zichtbaarheid.”
Zijn er nog zaken die Braakman kan afraden? Na even nadenken geeft hij aan dat de advertenties die zij hebben geplaatst om te doneren naar zijn gevoel weinig hebben opgeleverd. “Bij crowdfunding gaat het echt om de gunfactor. Er is hoofdzakelijk gedoneerd door mensen die ons al kennen. En de meeste mensen die geven, willen daar ook niets voor terug. Dat kregen wij ook nadrukkelijk te horen. Ik zou de volgende keer dan ook geen tijd besteden aan het bedenken van tegenprestaties.”
Pas het begin
Braakman kijkt met een goed gevoel terug op de crowdfunding campagne. Eigenlijk is alles volgens het boekje verlopen. “De financiële bijdrage van de provincie Overijssel heeft ons ook heel goed gedaan. Naast dat het een heel mooi bedrag is, wonnen we daar als project veel vertrouwen mee richting ondernemers om ook te investeren. We hebben daardoor meer opgehaald dan ons oorspronkelijke streefbedrag. Deze crowdfunding campagne is pas het begin geweest. We blijven ons actief inzetten met het zoeken van verschillende financieringen om stille armoede te stoppen.”
Meld hier je initiatief aan https://initiatievensamenvoorelkaar.nl/nl/pages/start