Blog

Vrijwilliger: Tania maakt het verschil voor leerlingen

Profielfoto van Chantal Westemeijer
8 november 2023 | 2 minuten lezen

Vrijwilligers die belangeloos voor hun omgeving zorgen zijn onmisbaar in Overijssel. Als provincie waarderen wij de Overijsselse vrijwilligers enorm. Ontdek in de reels 'vrijwilligers' de bijzondere verhalen van vrijwilligers in Overijssel.

Tania Hoenink (32) weet nog precies hoe het was om moeilijk mee te komen op school. Daarom vindt ze het juist zo leuk om vrijwilliger te zijn bij de Stichting Onderwijsbegeleiding in Hengelo en Enschede. ‘Je voelt dat je een positieve invloed hebt op het leven van deze leerlingen’, zegt ze. En dat bevalt zo goed dat ze naast haar vrijwilligerswerk nu studeert voor onderwijsassistent.

Eibergse Tania studeerde Mode en Maatkleding en is illustrator. Maar in beide vakgebieden is het werk niet dik gezaaid.  ‘Daarom ging ik kijken naar andere dingen die ik kon doen om zinvol bezig te zijn. En dat je vrijwilligerswerk doet, laat op je CV zien dat je actief bent. Dat staat beter als je wilt solliciteren’.

Tijdens haar studie aan het MBO begeleidde ze al jongere studenten en dat smaakte naar meer. ‘Dus toen ik deze oproep van de Stichting Onderwijsbegeleiding las dacht ik: dat kan ik. Voordeel is dat je flexibel bent, je bepaalt zelf hoeveel uren je je wilt inzetten. En je hebt er geen speciale opleiding voor nodig’.

Maar de belangrijkste motivatie was voor Tania de wil om leerlingen te helpen. ‘Je werkt met kinderen die om verschillende redenen niet makkelijk meekomen in ons prestatie-onderwijs. Ik ben zelf neurodivergent en liep daardoor als kind zelf ook niet zo makkelijk mee. Ik had vroeger zelf ook graag zo’n begeleider gehad’.

Haar leerlingen (maximaal zes in een klasje) komen uit groep 4 van de basisschool tot en met het eindexamen van het voorgezet onderwijs (wanneer nodig), de lessen duren een uur. Tania is sterk in taal, maar kan op basisschoolniveau ook prima helpen met rekenen. ‘Ik ben niet denderend in exacte vakken, dus ze delen mij natuurlijk niet in bij scheikunde voor 5 vwo, haha. We kijken in ons team naar waar elke vrijwilliger goed in is en delen dan de leerlingen in, dat gaat prima’. Bij de stichting werken veel jonge vrijwilligers, ze krijgen samen trainingen. ‘We hebben allemaal onze eigen schooltijd nog vers in het geheugen, dat scheelt’.

Het vrijwilligerswerk brengt de leerlingen iets, maar Tania ook. En dat is niet alleen de vrijwilligersvergoeding van rond de 10 euro per uur en de reiskostenvergoeding. ‘Ik ga er met plezier naar toe en ik heb het gevoel dat ik een positieve invloed heb op het leven van mijn leerlingen. Sommige kinderen twijfelen echt aan zichzelf als ze iets niet kunnen, voelen zich dom. Als ze het dan toch leren, dat is heel mooi. En ik benadruk ook altijd dat het helemaal niet erg is dat je iets niet kunt. Ik luister naar ze als ze ergens mee zitten. Want als een kind ongemotiveerd lijkt, zit er vaak wat anders achter’.

Die begeleiding greep haar zo dat Tania nu studeert voor onderwijsassistent. ‘Die ondersteunende rol past bij mij. Ik hoop dat straks part-time te kunnen doen en daarnaast te illustreren. Ik vind dit werk het leukste dat er is’.