Print blogartikel
Blog
Inspirerend voorbeeld: Het Verloskundig Huys helpt bij alle aspecten van een kansrijke start
Meer dan alleen controles en bevalling
7 september 2023 | 2 minuten lezen
Als je een kindje krijgt, komt er veel op je af. Verloskundige Erna Kerkhof praat daarom met de aanstaande vaders en moeders over álle aspecten rondom zwangerschap en geboorte. ‘Vroeger was veel kennis en ervaring beschikbaar in grote gezinnen. Nu zijn zwangeren meer op zichzelf aangewezen. Wij helpen ze om met hun kindje op alle fronten de best mogelijke start te maken’.
Een positieve zwangerschapstest en dan na een week of acht voor het eerst naar de verloskundige. Zo gaat het vaak, maar niet in het Verloskundig Huys in Zwolle. ‘Als ze ons bellen dat ze zwanger zijn, mogen ze meteen komen. En we zien ze ook al graag voordat ze zwanger zijn omdat we dan al veel informatie kunnen geven. We kunnen al zoveel meters maken in de preventie, bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan het belang van gezonde voeding, beweging en risicofactoren als medicijngebruik, erfelijke aandoeningen en natuurlijk roken, alcohol en drugs’.
Erna en haar collega’s merken dat vrouwen vooral in de eerste zwangerschap ‘grootverbruikers van Google’ zijn. ‘Ze lopen met zoveel vragen en er is zoveel informatie dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Vroeger waren gezinnen groter en maakten oudste kinderen vaak van dichtbij een zwangerschap en geboorte mee. En voor vragen over je eigen zwangerschap ging je naar je moeder, je zus of een buurvrouw. Nu hebben veel vrouwen dat netwerk niet en daardoor worden ze vaak wat onzekerder. Wij geloven in de kracht van vrouwen; een gezonde vrouw is in staat haar kind te dragen, te baren en te voeden. De ervaring die je hierbij opdoet blijft je je hele leven bij. Wij willen vrouwen graag vertrouwen geven en onnodig medisch handelen voorkomen. Met goede en eerlijke informatie en oprechte aandacht voor haar (en haar gezin) kan zij zelf keuzes maken en de regie houden’.
De zwangeren kunnen als ze dat willen meedoen aan Centering Pregnancy, met vrouwen die ongeveer in dezelfde fase van hun zwangerschap zitten. ‘Daarin besteden we aandacht aan allerlei onderwerpen. Niet alleen de fysieke, zoals goede voeding en borstvoeding, maar ook de psychische. Hoe was jouw eigen jeugd? Wat vond je prettig in je eigen opvoeding en wat zou je liever anders doen? Als je daar goed op reflecteert kan je dat straks als moeder helpen, je kan nadenken hoe je jouw kindje in alle opzichten de best mogelijke start geeft’.
Het Verloskundig Huys houdt samen met GGD en kraamzorg ook zoomsessies met informatie over de bevalling, de kraamtijd en borstvoeding. En als de baby eenmaal is geboren, kunnen moeders bij Level Z naar Koffie met Koters of elke eerste vrijdag van de maand lekker samen wandelen. ‘Zo doen ze contacten op en kunnen ze laagdrempelig een vraag bij mij kwijt bijvoorbeeld over anticonceptie. En je hoort ook nog eens wat van anderen. Een baby krijgen is een grote verandering in je leven en het is fijn als je hoort dat anderen het ook wel eens lastig vinden als een kindje veel huilt bijvoorbeeld. Met dat wandelen ben je ook nog lekker buiten en je bent in beweging. Ik zie dat moeders die naar Centering Pregnancy zijn geweest vaak ook na de laatste sessies contact houden, dat is mooi om te zien’.
Het Verloskundig Huys besteedt meer tijd aan de zorg dan door de verzekeraars wordt vergoed. Maar Erna is ervan overtuigd dat zowel de individuele moeders en hun gezinnen als de samenleving hier uiteindelijk van profiteren. ‘Vrouwen die weten wat ze moeten weten kunnen veel ontspannener de bevalling en het moederschap ingaan. Dat is voor henzelf en voor hun kindjes echt belangrijk’.
Meer weten over positieve gezondheid rondom zwangerschap en geboorte? Mail naar Erna: kerkhof@home.nl