Print blogartikel
Blog
Crowdfunding geeft meer "waarde" dan subsidie
Veel werk, maar dan heb je ook wat!
5 juli 2023 | 2 minuten lezen
Waarom zou je al die moeite doen om te gaan crowdfunden? Je kan toch ook gewoon een subsidie aanvragen? Micha van de Water van Move Your Crowd weet alle voor- en nadelen van beide manieren om aan geld te komen. Eén meerwaarde van crowdfunding is voor hem zonneklaar: het levert veel meer op dan alleen een mooi bedrag.
Micha hielp voor Provincie Overijssel meerdere initiatieven uit de startblokken voor een geslaagde inzameling. En meteen aan het begin ziet hij al een belangrijk verschil tussen een subsidie aanvragen en crowdfunding: eigen regie. ‘Als je subsidie aanvraagt of een lening bij een bank vul je de aanvraag met één persoon of een klein groepje zo in dat het aan de voorwaarden voldoet. Als je daar handigheid in hebt en bekend bent met de systemen is dat niet zo ingewikkeld. Maar na de aanvraag zijn er maar twee opties: ja, je krijgt een zak met geld of nee, het voldoet niet. Bij dat laatste moet je weer helemaal overnieuw beginnen en je hebt tijdens de wachttijd niks kunnen doen’.
Bij crowdfunding is er niet één aanvrager met kennis maar zijn er meerdere enthousiaste mensen die samen de regie voeren. ‘En het mooie is: je ziet meteen hoe jouw inzameling landt. En wat niet werkt, kan je meteen aanpassen. Je bent dus meteen al volop met jouw initiatief bezig, je helpt het al de wereld in en je ziet de teller oplopen. Of niet, en dan bedenk je wat nieuws’.
En, bijkomend voordeel, tijdens de inzameling ben je dus al volop in contact met bijvoorbeeld toekomstige gebruikers, sponsoren of vrijwilligers. ‘Aan het eind heb je dus naast geld ook al naamsbekendheid en een netwerk, je bent al een paar stappen verder. Je hebt letterlijk al een crowd om je heen en wat jij niet weet, weet iemand uit je netwerk misschien’. Er komt dus al veel energie los tijdens het geld ophalen. ‘Mensen die erover lezen en spontaan spullen beschikbaar stellen of zich melden om te helpen, dat is zo waardevol’.
Elk initiatief aan de crowdfunding dus? Zo simpel is het ook niet. ‘Als je echt grote bedragen nodig hebt, is het minder geschikt. Er zijn subsidies van wel 1,5 ton, dat haal je met crowdfunding gewoon niet. We zien wel dat initiatieven soms wel een subsidie aanvragen en als het dan wordt afgewezen toch gaan crowdfunden. Je hebt minder regels en je bent vrijer om je project in te vullen zoals jij het voor ogen hebt, bij een subsidie moet het toch maar nét aan bepaalde voorwaarden voldoen en als die je niet zinnen kom je niet in aanmerking’.
Bij crowdfunding heb je draagvlak nodig van toekomstige gebruikers en dat heeft volgens Micha nog een voordeel. ‘Je kunt als voorzitter en penningmeester wel een aanvraag doen en een subsidie binnenhalen, maar dan weet je nog niet of het initiatief wat je gaat opzetten ook gebruikt gaat worden. Bij crowdfunding ben je constant in contact met de doelgroep en wordt het een gedragen project, dat is een veel bredere basis voor succes’.